Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingar kan lösa ung arbetslöshet

GÄVLE En ny lärlingsutbildning kan råda bot på arbetslösheten bland länets ungdomar. Det tror kristdemokraterna som ser stora problem med återväxten på arbetsmarknaden.

Annons
- Om yrkeskunskapen inte finns kommer flera företag i länet att dö ut, säger kommunpolitikern Lennart Ahlenius.
I det åtgärdsprogram som kristdemokraterna presenterade i går beskrivs Gävleborg som "ett län i kris". Utvecklingen går åt fel håll på flera punkter och nu måste den negativa trenden brytas, menar partiet.
- Vi ligger sämst till på många områden. Vi super mest, spelar mest, arbetslösheten är hög och tillväxten är låg, säger Ragnwi Marcelind, riksdagsledamot för kd.

I vanlig ordning propagerar partiet för lägre skatter, lägre arbetsgivaravgifter och mindre krångel för företagarna. Men kd vill även påverka inställningen hos länsmedborgarna och förändra den "bruksanda" som hämmar tillväxten.
- Det handlar om attityden gentemot entreprenörskap. Här älskar man företagen men inte företagaren. Den hävstången vänder man inte i ett enda svep, säger Ragnwi Marcelind.

Flera av kd:s konkreta förslag handlar om utbildningssystemet: Entreprenörskap ska läras ut redan i grundskolan och gymnasiet ska erbjuda speciella företagarprogram.
- Vi vill också införa ett nytt lärlingssystem på gymnasiet och en ny yrkeshögskola. Den arbetskraft som utbildas måste bättre matcha den efter- frågan som finns i länet, säger Lennart Ahlenius.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons