Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm störde nattsömnen

GÄVLE
Tuuut! I går natt fick många gävlebor sin skönhetssömn störd av ett tjutande varningslarm. Larmet som sitter på Norra skolan startades av ett tekniskt fel.

Annons
- Det tutas inte så ofta numer och när det gör det beror det oftast på ett tekniskt fel, säger brandinspektör Per Ringqvist.
I går natt var det Norra skolans larm och för ungefär en månad sen gick larmet på Solängsskolan. Ansvaret för larmen lämnades över från kommunens säkerhetsavdelning till räddningstjänsten precis före semestern. Överlämnandet kan vara en bidragande orsak till de tekniska felen.

Irriterande
Problemet är att många inte längre vet varför det tjuter. I stället blir de bara irriterade över sin störda nattsömn.
- De som bor i närheten av industrier är vana och vet vad larmet betyder när det går. Där är det också viktigt att vi kan dra i gång det, säger brandinspektör Per Ringqvist på räddningstjänsten.
Men Per Ringqvist tycker inte att det är värt att gå ut med information om när ett tekniskt fel startar ett av larmen.
- När det bara är ett av larmen som går lönar det sig inte att gå ut och säga att det inte var något. Då är det bättre att folk upptäcker det själva, säger han.
Han berättar att larmen snart kommer att inventeras och att onödiga larm sedan kommer att monteras ned. De larm som kommer att sparas är de som finns i närheten av industrier samt vägar och räls där farligt gods transporteras.
DANIEL SIKSJÖ
026-15 96 12

Mer läsning

Annons