Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmet gick - efter tio minuter

/
  • Utrymningslarmet fallerade under brandnatten i mitten av maj. Nu ändrar Scandic sina larmrutiner. Foto: Olle Hildingson

GÄVLE En oberoende utredning av brandsäkerheten i Grand Central Hotell visade på flera brister.
- Man kunde ha undvikit en utrymning i rökfyllda korridorer och trapphus, säger Martin Uulas, brandkonsult.

Annons

Det amerikanska försäkringsbolag som fick ta en del av den ekonomiska smällen efter CH-branden den 17 maj i fjol anställde en egen brandutredare. I går redogjorde Martin Uulas för sina slutsatser under en presskonferens i Gävle.
På Grand Central Hotell fanns så kallade "tysta larm". De reagerar vid tecken på brand men bara så att receptionisten kan lägga märke till det. Systemet är vanligt i offentliga lokaler i Sverige och var en orsak till att hotellgästerna inte fick besked om utrymning i ett tidigare skede.
Ett större problem var svårigheten att få i gång det så kallade utrymningslarmet när brandmannen som ansvarade för insatsen, Per Ringqvist, gav order om det. Klockan 01.35 beslöt han att starta larmet om utrymning av de 146 hotellgästerna. Inte förrän 01.45 fick brandkåren igång larmet tack vare hjälp från hotellpersonal.
Enligt Martin Uulas fick dröjsmålet konsekvenser.
- Utrymningslarmet fallerade vid det här tillfället. Hade man fått i gång det tidigare hade utrymningen inte blivit så kaotisk som den blev, säger han.

Andra brister han pekade på i sin rapport var utrymningsvägarna. Från flera trapphus skulle hotellgästerna ta sig ned på någon av innergårdarna innan de via andra byggnader kunde ta sig ut på gatan. På innergårdarna fanns det gott om giftig brandrök.
- Utrymningsvägarna var besvärliga.
Uulas tog även upp att CH byggts om och byggts till vid flera tillfällen vilket försvårade släckningsarbetet.
- En gammal kåk ser ut på det sättet. Men det bidrog till den väldiga brandskadan.
Dessutom stängde brandlarmet av ventilationen. Ingen rök sögs därför ut. Felet berodde på en programmeringmiss. Scandic redogjorde under presskonferensen för åtgärder som skulle lösa både det och andra problem som rapporten tog upp.
Till exempel ska utrymningslarmet startas med ett vred i stället för en knapp. Under brandnatten var det i larmet och villervallan oklart exakt när larmet verkligen lösts ut. I de nybyggda lokalerna ska inte heller samma rökutveckling kunna inträffa.
- Den potentiella rökutvecklingen är betydligt mindre i framtiden, säger Torsten Andersson, säkerhetschef vid Scandic.

Scandic ser även över bemanningen på hotellen där en anställd arbetar ensam på natten. När röken började välla in på CH var receptionisten ensam. Det fick dock inga konsekvenser för räddningsinsatsen.
Sammantaget konstaterade Martin Uulas rapport att brandsäkerheten var god enligt den standard alla hotell ska följa. Till exempel hade de anställda genomgått utbildning. De tysta larmen som inte omedelbart hörs av alla är mycket vanliga. Inte ens räddningstjänstchefen Mats Granat, som var med under presskonferensen, såg odelat positivt på brandlarm som når alla samtidigt.
- Det är att välja mellan pest och kolera. Många av dem som reagerade på utrymningslarmet hade mått lika bra av att stanna på sina rum.

- Det vi har lärt oss är att inte ta på oss ansvaret för att tekniskt sätta i gång larmet. Vi tar beslutet men det ska utföras av dem som arbetar på platsen, säger han.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons