Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmet nådde inte fram

/
  • När Doris och Stig Norberg skulle använda trygghetslarmet för första gången fungerade det inte. De har inget vanligt telefonabonnemang.

När Doris Norberg skulle använda sitt nya trygghetslarm första gången funkade det inte.
De går bara att använda med ett vanligt telefon-abonnemang.

Annons

Doris Norberg kom för snart två veckor sedan hem från sjukhuset efter att ha drabbats av stroke i september. Hon kan inte gå och använder rullstol och hemtjänsten föreslog ett trygghetslarm. Det fick de genast beviljat och installerat.

När hon och maken Stig kom hem på måndagskvällen behövde hon gå på toa och tryckte på larmet för första gången. Men ingen kom förrän nattpatrullen dök upp på sitt planerade besök nästan två timmar senare. De konstaterade att larmet aldrig nått fram.

– Det är bedrövligt. Det var tur att det inte var något allvarligt som hade hänt, säger Doris Norberg.

Maken Stig är kritisk och säger att ingen testade larmet när det installerades. Han skickade tillbaka larmet med mannen från SOS Alarm efter att ha fått höra att det inte går ihop med bredbandet.

Det visar sig att trygghetslarmen så gott som aldrig eller sällan fungerar om man ringer via internet på något sätt.

– Det här är ett problem. Jag hoppas att det ska lösas, säger Rose Geschwindt, verksamhetschef på larm- och larmpatrullen.

Biståndshandläggarna som beslutar om larmen ska berätta att det krävs ett vanligt telefonabonnemang för att de säkert ska fungera och ta reda på att det finns. Hittills har de flesta som behövt larm haft det, men ett par gånger om året händer det att de inte kan få larm på grund av sitt telefonabonnemang.

Peter Öhman är marknadschef på STT Condigi som levererar Gävle kommuns larm. Han säger att de håller på att ta fram ett sätt att få information från trygghetslarm att via internet nå larmcentralen.

– Jag hoppas på att se en lösning som är säker under nästa år.

Vad den kommer att kosta är inte klart än.

I dag finns en möjlighet att låta trygghetslarmen gå via GSM-nätet, ett alternativ som Gävle kommun inte har. Det är betydligt säkrare än via internet, men inte lika bra som med ett vanligt abonnemang.

Mer läsning

Annons