Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärorika år i maktens korridorer

GÄVLEEfter fyra år i maktens innersta korridorer har vänsterpartiet lärt sig en hel del om hur det politiska spelet fungerar. Tolkat maktens strukturer, något som varit lärorikt. Nu vill partiet växa ytterligare för att få större makt att genomdriva sina frågor.

Annons
På fredagen presenterade de lokala företrädarna i Gävle sitt kommunalpolitiska handlingsprogram för nästa mandatperiod. De förväntar sig att fortsätta det nuvarande samarbetet med socialdemokraterna. Detta trots att s-företrädarna talar om att minska antalet kommunalråd från tre till två och har egna namn till dessa två.
- S har en svaghet att se sig själva som herre på täppan på förhand. Det är faktiskt folket som bestämmer i valet, dundrade Albert Gibbs.

Bra samarbete
I stort sett har ändå samarbetet med s fungerat bra. Vänsterpartisterna tycker att de har drivit fram flera viktiga frågor och fört in nytänkande och förändringsvilja i kommunledningen.
Som att alla anställda ska kunna erbjudas heltidstjänster inom kommunen, att vård, skola och omsorg fått ökade anslag eller att kulturen breddats och blivit angelägen för fler. Eller att man stoppat utförsäljningar som av Gävle energi AB. Det är sånt som man slår sig för bröstet för inom v.
Men man menar att det finns väldigt mycket kvar att genomföra politiskt framöver. I det 48 sidor tjocka handlingsprogrammet har man en omfattande redovisning av vad partiet gjort och vad man vill göra. Huvudbudskapet är att v är det parti som minskar klyftorna i Gävle. Grunden finns i begreppen socialism, feminism, ekologiskt hållbar utveckling och internationell solidaritet.

Mer makt över jobbet
De vill demokratisera arbetslivet, genom att flytta ner ansvar och befogenheter till den anställde som ska få mer makt över sitt jobb. Där vill de att den offentliga sektorn blir spjutspets och visar vägen. De vill även höja grundbemanningen inom den sektorn.
Ungdomar ska få mer inflytande genom lokala skolstyrelser.
Kommunen ska ställa krav på de privata företag man har affärer med, att dessa ska ha jämställdhetsavtal och kollektivavtal.
- Det vore konstigt om vi inte fick med oss s på det. Facket stödjer det, men sossarna brukar vara politiskt fega och gör bara det man måste enligt lagen, konstaterade Albert Gibbs.
Fakhrodin Fani berättade att man vill satsa på mer integration mellan de 9 000 personerna med utländsk bakgrund och de övriga gävleborna. Framför allt genom fler internationella projekt på skolorna.
Marita Engström sade att man vill satsa på en nollvision mot bostadslöshet och ja en bostad som en social rättighet. Kanske genom övergångslägenheter för socialt utslagna.
Vänsterpartisterna tror på en ökning i valet och går in i valrörelsen med självförtroende. De vill helt klart sitta kvar i maktens innersta korridorer.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons