Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse & Lena har en revy ihop

GÄVLEGaranterat politiskt inkorrekt. En motståndskraftig revy. Så beskriver författarna Lena Mattsson och Lasse Ekstrand årets nyårsrevy.

Annons
- Demokratin är hotad, inte minst om tidningarna ska gå ihop. Det blir roligt men är inte fint i kanten. Den slår mot kvinnor och invandrare, beskriver Lasse Ekstrand revyn.
- Vi väjer inte för ämnen och ord, säger Lena Mattsson.
Några klockrena svar på vad revyn innehåller ger de inte men det blir humor med mening och en fingervisning är att ensamma tjejer, ledsna killar, politiker i skamvrån, grafittidebatt, Peter Oskarson och kulturredaktörer finns med i sketcherna. Sketcherna har de för övrigt skrivit var och en för sig och inte tillsammans även om de varit överens om andemeningen.
Journalisten Lena Mattsson har revypubliken mött förut, bland annat i Hjärtbryt på Heartbreak. Debattglade lektor Lasse Ekstrand är däremot ny i sammanhanget.
Förutom producenten Margareta Tideström Persson så är resten också nytt. Skådespelarna Peter Iller, Anna-Lena Persson, Christina Pettersson och Per-Erik Sortti har aldrig tidigare spelat mot varandra och revy är nytt för dem.
- De är handplockade från olika teatergrupper, de bästa, berättar författarna.
Anna-Lena Persson kommer stå för det mesta av sången. På gitarr medverkar Ove Wall som bidrar med en hel del blues.
Lokalen är också den ny och helt oprövad. Lena Mattsson och Lasse Ekstrand har valt Munken i Gevaliapalatset på Brynäs som spellokal. Därmed blir det första gången det spelas revy på den lilla scenen.
- Tanken är att ge Brynäs en revy, säger Lena Mattsson.
Hon har tidigare bott på Brynäs, Lasse bor där fortfarande. För dem är Brynäs Gävles hjärta, den plats där hockeyn har sina rötter, stadsdelen med atmosfär och tvärgator. Brynäs var också en arbetarstadsdel.
- Vi måste slå vakt om demokratin och Brynäs ligger nära Öster där få röstade, säger Lena Mattsson.
Revyn har premiär på nyårsaftonen och skådespelarna kommer att vara riktigt nära publiken som sitter vid dukade långbord. Mellan 50 och 60 personer får det plats i lokalen. Planerna nu är att revyn ska spelas januari ut men Lenas revyer har gjort succé tidigare så det kan bli förlängning. Skulle samarbetet mellan Lasse och Lena visa sig vara så lyckat att det blir efterfrågan på fler uppsättningar så är inte det heller några problem.
- Vi fick material över till en revy till så samarbetet är inte över än på några år, säger Lasse Ekstrand.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons