Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt barnen komma till mig

GÄVLE
Tomaskyrkan fördubblar sin verksamhet från en till två dagar i veckan vid öppna förskolan i Andreaskyrkan nu när kommunen ser ut att stänga igen i Andersberg.

Annons
- Alla är välkomna hit då, säger kyrkoherden Peter Stjerndorff.
Därmed är man först ut att agera inför den stora oro och irritation som barn- och ungdomsnämndens sparförslag har väckt.
I dag avgörs de sju kommunala öppna förskolornas öde av barn- och ungdomsnämnden. Ska de läggas ned i sommar som budgetberedningen förespråkar? Eller kommer de att räddas kvar i sista stund? Svaret ges vid det troligen välbesökta offentliga mötet i eftermiddag.
Gefle Dagblad har undersökt vad som står de föräldralediga till buds om nu kommunen lägger ned sina öppna avdelningar. En verksamhet som är frivillig att ha och som därför får stryka på foten för att man ska slippa skära i den vanliga förskoleverksamheten.

Hoppas på annan regi
Nämndens ordförande Jens Leidermark, s, sa till exempel i en intervju förra veckan att man skulle kunna tänka sig att främja öppna förskolor i annan regi, och nämnde då Svenska kyrkan.
Vid en rundringning till församlingarna i de aktuella delarna av kommunen så visade det sig att det kan finnas öppningar för de som drabbas.
I Hedesunda har man hittills varit oroliga för att kommunens öppna förskola har konkurrerat om föräldrarna och barnen, så man har bytt dag på kyrkis för att slippa kollidera. Men nu hamnar saken i ett annat läge, konstaterar kyrkoherden Jan-Erik Isaksson.
- Vi har kontakt i dag med öppna förskolan och är intresserade av att kunna ha viss verksamhet, menar han.
Kyrkoherden Rickard Berggren i Hamrånge säger att man inte har ekonomi att starta en öppen förskola i nuläget. Man har dock en liknande verksamhet i dag med öppet för familjer och dagmammor två gånger i veckan i Norrsundet och Bergby.
- Det här med nedläggningshotet kom som en chock för alla. Det är klart att vi kanske måste ta tag i det här till nästa år. Om det finns behov och efterfrågan på oss så får vi utöka verksamheten, menar han.
Inom Staffanskyrkan har man i dag en välbesökt öppen förskola i Hemlingbykyrkan och dit kan folk få komma om Eriksbergsgården på Brynäs läggs ned. Det säger komminister Marianne Eriksson.
Men hon kan inte säga om församlingen kommer att satsa på en öppen avdelning även på Brynäs. I dag driver man dock två vanliga förskoleavdelningar där.

Drop-in i Valbo
I Valbo församling har man drop in-verksamhet i både Mikaelsgården och Forsbacka. Dit är folk välkomna. Men man har inte diskuterat någon utökning av verksamheten om kommunen lägger ned, enligt kyrkoherden Anders Lindgren.
I Sätra bedriver Maria församling verksamhet en dag i veckan på Forellen. Kontraktsprosten Jan Anders Jansson vet inte om man kan utöka med fler dar.
I Bomhus hotas Kokstensgården av nedläggning. I området har församlingen i dag en öppen verksamhet men ska precis göra om den till en vanlig förskola. Gunilla Troeng kantor, hoppas dock att man ska kunna rädda kvar den öppna verksamheten.
I Heliga Trefaldighets församling finns i dag ingen kommunal öppen förskola. Däremot har kyrkan öppet hus för barn och vuxna i Strömsbro församlingshus, Utvalnäs församlingshus och vid Olofsgården.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons