Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt båtarna ligga i fred

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Livbåtar missbrukas. Räddningstjänsten har bekymmer med att de fyra livbåtar som finns i Gävle används till annat än livräddning av ungdomar.

GÄVLE
- Snälla, låt livbåtarna ligga där de ska. Det kan rädda liv.

Annons
Thomas Fahlstedt är brandman och bekymrad över att de fyra livbåtar som finns i Gävle inte får vara ifred för ungdomar som missbrukar dem. Det här har blivit ett stort problem för räddningstjänsten i Gävle.
- Det är ofta som båtarna försvinner från sin plats. Varje dag nästan.
Båtarna används - i bästa fall - som fiskebåtar. Sedan överges de nedsmutsade och drivande utan att ha blivit fastsurrade.
- Det verkar ha blivit vedertaget bland unga i Gävle att de här båtarna kan man bara ta och använda som man vill. Men det är också konstigt att inte allmänheten reagerar när de ser ett gäng ungdomar som är ute och ror i en sån här båt, säger Thomas Fahlstedt.
Båtarna används på olika sätt.
- Det varierar. I fredags när vi hämtade in en av dem var det inte så roligt. Då hade de bland annat urinerat i båten, berättar han.
Räddningstjänsten får rycka ut och hämta tillbaka båtarna på olika platser.
- Som tur är brukar folk ringa när de ser att de ligger och driver.
De fyra båtarna är främst till för att allmänheten ska kunna använda dem när olyckan är framme, innan annan hjälp hunnit till platsen.
- De fyller en väldigt viktig funktion. Det är samma sak med frälsarkransarna, livbojarna. De stjäl ju folk också. Konsekvensen blir i värsta fall att det inte går att hjälpa någon som ramlat i, om både båt och livboj saknas, säger Thomas Fahlstedt.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons