Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lat seriefigur får hedersplats

/
  • Foto: LASSE WIGERT Plats för en latmask.  På övervåningen i det röda huset i Bäckebro fick Elov Persson idén till seriefiguren Kronblom. Nu föreslår kommunens namnberedning att en del av Skiftesvägen byter namn till Kronblomplatsen. På bilden syns namnberedningens ledamöter, Mats Öström, Björn Hansson, Veinö Helgesson och Lars Sjösvärd.

GÄVLENu ska Kronblom få en hedersplats i Gävle. Seriefiguren föddes nämligen här i staden, närmare bestämt i Bäckebro mellan Tolvfors och Norrtull.

Annons
- Där på övervåningen fick Elov Persson idén till Kronblom år 1927, säger Björn Hansson, och pekar mot ett rött trähus med adressen Skiftesvägen 19.
Han är chef för lantmäteriet och ordförande i kommunens namnberedning - en grupp som hittar på nya namn till gator och offentliga byggnader.
I går åkte fyra av gruppens ledamöter ut till Bäckebro för att titta närmare på den vändplan som de föreslår ska bära Kronbloms namn. När figuren fyllde 75 år i somras föreslog skribenten Ulf Ivar Nilsson i en artikel i Arbetarbladet att Skånbergsleden, som passerar Bäckebro, skulle döpas om till Kronblomleden. Men den idén gillar inte namnberedningen.
- En väg där bilarna ständigt åker fram och tillbaks känns inte speciellt mycket Kronblom, säger Lars Sjösvärd, länsmuseets chef.
- Då är det här en bättre plats för en latmask. På sommaren är det tydligen en äng här under björken, säger Mats Öström, kultur- och fritidsförvaltningens chef.
Seriefiguren Kronblom brukar annars förknippas med Torsåker, dit Elov Persson flyttade 1945, och Örebro, där serien ritats i 30 år. Nu kan han även bli en Gävleattraktion, förutsatt att byggnads- och miljönämnden röstar ja till förslaget i början på nästa år.
Kan man tänka sig ett monument i mitten av vändplanen också?
- Ja, en Kronblom i brons som ligger på en soffa, ha ha ha. Det får bli nästa steg, säger Mats Öström.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons