Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättings öppnar fängelset för alla

/
  • Foto: LASSE WIGERT Nymålat. På tredje våningen finns ett rum för små teateruppsättningar medan de större får hålla till i gymnastiksalen.

GÄVLEBorrmaskinsvrål och målarfärgsångor omger kulturföreningen Lättings inflytt i celler och samlingslokaler i fängelset.

Annons
I går bar de in det sista från de gamla lokalerna på Alderholmen. Samtidigt som de möblerar och ställer i ordning pågår renoveringen fortfarande på bottenplanet.
- Man har full kontroll över ingenting, säger Peter Figaro.
Han ansvarar för Kulturburen på tredje våningen som kommit längst med att få i ordning. Här ska teatern husera, liksom de kreativa aktiviteterna för barn. Celler ska till exempel inredas med världsdelarna som tema. Redan nästa vecka är den första barngruppen inbokad.

Öppet för allmänheten
- Vi ska ha öppet för allmänheten någon gång i vecka sex, den första veckan i februari, då vi ska ha bokad visning, säger Stefan Gagnefur som dock inte törs säga när allt är klart att hålla helt öppet.
Han ansvarar för andra våningen som ska rymma den internationella avdelningen, tidningsredaktion, screentryck och bokbinderi bland annat.
Celldörrarna i målat trä står öppna ut mot mittgången där packlårar trängs i den ena halvan.
I den andra halvan är öppningen till bottenvåningen klar och man kan se ner till byggjobbarna upptagna med målarpensel och spackel.
Där ska sedan kaféet, Uni, mötesplatsen för unga, och administrationen hålla till.

Fängelsemuseum
Några av cellerna, bland annat en isoleringscell i källaren, ska bli fängelsemuseum. Även på andra håll bevarar renoveringen den gamla interiören. Stefan Gagnefur berättar att de gropar nämndemännen skavt med fötterna i rättssalens trägolv ska bli kvar. Staten har gått in med 50 miljoner kronor till renoveringen.
Lättings, med elva anställda och 110 inskrivna jobbsökande deltagare, hyr hela fängelset av Statens fastighetsverk.
Golvytan är densamma som i de förra lokalerna i hamnmagasinen, men rummen fler och kanske också planerna.
Fängelseträdgården ska tas om hand när våren kommer och för kaféet finns drömmar om ekologisk odling och sommarservering.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons