Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legal grafitti inget för Gävle

GÄVLE Våren 2002 efterlyste vänstern och miljöpartiet ett helhetsgrepp för att ge plats åt legal graffiti och samtidigt minska klottret i Gävle.
Men det blir inte ens en utredning.

Annons
Kommunen "bör inte vidta några utredningsåtgärder för närvarande", skriver kommunledningskontoret i sitt beslutsförslag till kommunstyrelsen som ska behandla skrivelsen på sitt nästa möte.
- Jag är inte glad åt det här. Vi ville få ett projekt med legala väggar och en projektledare, så att vi kunde vi fånga upp dem som är intresserade av att hålla på med graffiti och ge dem någonstans att vara, och samtidigt skulle klottret minska. Så gör man i andra kommuner, men här, nej, här ska vi tydligen inte ha något alls för de här ungdomarna, säger Ulla Andersson, v.

Hon funderar på att begära återremiss när ärendet kommer upp i kommunstyrelsen. Under ett och ett halvt år som skrivelsen legat på kommunledningskontoret har bara Kultur- och fritidsnämnden och BIG fått yttra sig.
- Åtminstone ungdomsrådet borde ju få yttra sig. Vi har nyss sagt att det är viktigt att ungdomsrådet får yttra sig över frågor som berör ungdomar. Och de ungdomar som håller på med graffiti och har engagerat sig och kommit på BIG:s möten borde väl få se svaret innan man beslutar, säger Ulla Andersson.
Camilla Dal har som konstnär och tonårsförälder engagerat sig starkt i frågan om graffiti. Hon är också besviken på att det inte blir något graffitiprojekt den här gången heller.
Våren 2002 var hon på samma seminarium som gjorde att Ulla Andersson, v, och Ylva Bandmann, mp, väckte frågan om ett graffitiprojekt. Camilla Dal hamnade då i en brett sammansatt arbetsgrupp som sedan träffades många gånger och också utarbetade ett förslag till hur ett graffiti-projekt skulle kunna utformas.
- Nu förstår jag ju att det aldrig var meningen att arbetsgruppen skulle göra något förslag, för det försvann bara sedan. Det finns inte med bland papperen till kommunstyrelsen heller. Men jag är inte så förvånad. Det enda man verkar vara intresserade av i BIG och vissa delar av kommunen är hur man ska minska klottret. Man ser inte att många av ungdomarna verkligen är intresserade av att måla, säger hon.

Om man startade ett graffitiprojekt i Gävle med en legal vägg så skulle det lösa en del av problemet med oönskat klotter, tror Camilla Dal.
- En graffitivägg kan naturligtvis inte lösa alla stora samhällsproblem. Men i viss mån tror jag att det skulle fungera förebyggande, säger hon.
I sitt svar hänvisar kommunledningskontoret till att straffet för skadegörelse skärpts och att polisen kommer att få möjlighet att kroppsvisitera personer som misstänks ha sprayburkar på sig. Dessutom hänvisar man till en utredning som BRÅ, brottsförebyggande rådet, ska göra där man bland annat ska inventera de olika graffitiprojekt som finns i Sverige.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons