Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande ljus ska lysa upp under klimatmanifestation

Stortorget upplyst endast av levande ljus och eldar, släckt fasadbelysning på kommunala byggnader.
Planerna för Gävles medverkan i klimatmanifestationen Earth Hour börjar ta form.

Annons

Som GD berättat tidigare ska Gävle kommun delta i den globala klimatkampanjen Earth Hour som går ut på att man världen över, samtidigt, släcker så mycket man bara kan i städerna.

I Gävle hoppas kommunens hållbarhetssamordnare Bodil Dürebrandt på ett stort intresse. I centrum kommer kampanjen att märkas rejält.

Stadshuset, rådhuset och biblioteket kommer att släckas klockan 20.30 lördagen den 28 mars.

Runt Stortorget där manifestationen ska uppmärksammas som mest hoppas hon få med sig samtliga butiker och fastighetsägare.

– Gävle Centrumsamverkan ska tala med dem så att så många som möjligt släcker elbelysningen och tänder levande ljus i stället den här timmen, säger hon.

Dessutom kommer Precis Allt Media, som äger storbildsskärmen på Stortorget, att medverka. På skärmen kommer det att ske en nedräkning innan den blir helt svart i en timme.

Förra året deltog Gävle kommun i väldigt liten skala i kampanjen, som nu hålls för tredje året. Då släckte Gävle Energi gatubelysningen.

– Det var knappt mätbart vilken skillnad det gjorde, säger Sten Rudolfsson på Gävle Energi.

Han hoppas få ett tydligare resultat i år. Det hänger på att många hushåll hänger med och väljer att släcka en timme under lördagskvällen.

Förhoppningsvis väljer så många Gävlebor att delta och tillbringa lördagskvällen i stearinljusens sken att det är mätbart stadsdel för stadsdel var skillnaden blir störst. Hur som helst kommer den totala förbrukningen gå att mäta direkt, säger Sten Rudolfsson.

– Det enda som bekymrar oss är vad som händer när alla tänder. Om 30 000 Gävlebor deltar blir det en kraftig effekttopp 21.30. Men förhoppningsvis tänder inte alla direkt, säger han.

Earth Hour startade i Sydney 2007. Då släckte 2,2 miljoner människor sina lampor under en timme.

I år deltar 550 städer i 80 olika länder. I Sverige har över 50 städer anmält att man tänker delta.

Många stora städer kommer att släcka kända byggnader. Till exempel kommer Eiffeltornet i Paris och Golden Gate-bron i San Francisco att slockna under en timme den 28 mars.

Syftet med kampanjen är att visa sitt stöd för kampen mot klimatförändringarna.

Mer läsning

Annons