Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidman sörjer nämnderna

GÄVLE De fyra hälso- och sjukvårdsnämnderna kan komma att skrotas och ersättas av en "politisk krisorganisation" fram till nästa mandatperiod.

Annons
- Det känns sorgligt, tycker Ann Lidman, s, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.
Inget är ännu klart kring hur den nya, bantade politikerorganisationen ska se ut i Gävleborg.
Mycket talar dock för att hälso- och sjukvårdsnämnderna försvinner. Ann Lidman medger att beställar-utförarsystemet inte fungerat bra, trots att det funnits i snart tio år.

- Det är synd att vi inte fått till det. Vems felet är kan man träta om. Kanske passar inte sådana här system i offentligt driven verksamhet, säger hon.
Hälso- och sjukvårdsnämnderna styr sjukvården via avtal med sjukhus, primärvård och privata vårdgivare. Avtalen med de privata vårdgivarna är juridiskt bindande och har fungerat bra, tycker Ann Lidman. Däremot har samspelet gått sämre när det gäller landstingets egna vårdgivare, främst sjukhusen.

Det vanliga har varit att avtalsförhandlingarna mellan parterna strandat och att landstingsledningen tvingats gripa in för att reda upp situationen. Det blev samma visa i år igen.
Nu lutar det åt att nämnderna ersätts av en temporär politisk organisation som ska gälla fram till nästa mandatperiod då en ny modell kan vara färdig att sättas i sjön.

Björn Hanérus

Mer läsning

Annons