Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liften går och backen är välpistad

/
  • Träning på hemmplan. Kristoffer Fransson i Gävle alpina kastar sig ut  i slalombanan vid säsongspremiären i Hemlingby på lördagen.

GÄVLEÄntligen. I går, lördag, var det säsongpremiär i Hemlingbybacken. Det var dock inte speciellt mycket folk där. Många vet förstås inte att liften fungerar igen och att backen är välpistad. Så här bra har inte backen varit på åtskilliga år. Liten, javisst men bra att träna i och nära stan.

Annons
- En otroligt bra teknikbacke. Härligt att den är öppen nu, berättade Anita Ekelund, en av få vuxna skidåkare första timmen efter att liften drogs igång på lördagsförmiddagen. Hon är skidledare i Gävle alpina men passade på att åka litet själv när en annan av klubbens grupper hade sin lördagsträning.

För kallt i Kungsberget
Normalt åker Gävle alpinas aktiva till Kungsberget för att träna. Den här veckans träningspass har fått ställas in på grund av stark kyla.
Det var ordentligt kyligt på toppen av kullen i Hemlingby på lördagen också, 15 - 16 minus och en genomträngande nordanvind. De ungdomar vi pratade med klagade dock inte alls utan var enbart glada att för en gångs skull kunna träna mer på hemmaplan.
- Det är skönt att kunna börja träna här men synd bara att det tagit tid innan det kom igång, säger Kristoffer Fransson i A1-gruppen strax innan han ska kasta sig ut från toppen för ett nytt åk runt slalompinnarna.

Liften trasig
De senaste årens vintrar har inte backen i Hemlingby gjort speciellt många skidåkare glada. Snötillgången har varit dålig och den har smält bort snabbt.
Förra vinterns säsong blev bara en dryg vecka lång. När sportlovet kom gick det bara att åka i halva backen och dessutom gick linan till liften sönder.
Hemlingbys snökanoner startades i mitten av december och har nu lagt ett rejält snötäcke i hela backen. Konstsnön ligger kvar bättre än natursnön och är dessutom mer tålig när det börjar töa.
Jan Widell, Gävles idrotts- och friluftschef, lovar att kanonerna ska köras de vardagar det är så kallt att det går att tillverka snö. Förhoppningen är att backen ska kunna hållas öppen mars månad ut.
Liften ska köras mellan 15 och 21 på vardagar och mellan 10 och 16 på helgerna. Ett dagkort kostar 20 kronor för ungdomar och 30 för vuxna.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons