Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligger efter med boenden

Kommunen fortsätter att ligga efter med gruppbostäder för Gävlebor med funktionsnedsättning.
Först nästa år öppnar de som skulle vara klara i år.

Annons

– Jag tror inte att man kan skylla på någon speciell. Alla försöker skaka fram tomter och lokaler, säger Helena B Jansson, utredare på omvårdnadsförvaltningen.

De har sedan ett par år ett bra samarbete även med privata fastighetsägare förutom Gavlegårdarna och Gavlefastigheter i jakten på platser för nya gruppbostäder. Där-emot har det visat sig att planering, detaljplanearbete och förhandlingar om olika frågor tar lång tid. Därför kan de inte hålla den tidsplan de satt för att bygga gruppbostäder i takt med det ökande behovet.

Tidigare i höstas efterlyste politikerna i omvårdnadsnämnden de två gruppbostäder och de servicelägenheter som planerats och fått pengar i år. 14 Gävlebor har väntat för länge, det vill säga mer än tre månader, på sin gruppbostad. Länsstyrelsen kan kräva att kommunen betalar vite för det.

Servicebostaden är det enda som blir klart i år som planerat. Den har precis öppnat i en trappuppgång på nordost. En av de gruppbostäder som skulle vara klar i år tror man nu ska kunna öppna på Nygårdsvägen före sommaren, när evakueringsvägar säkrats. Den andra hoppas man ska öppna i sommar i Bomhus församlingshem.

De sex hyresgästerna i Varvaterassens gruppbostad ska flytta till en av dem om omvårdnadsnämnden godkänner förvaltningens förslag. De har i många år saknat ett gemensamt vardagsrum och ett avskilt personalrum. Arbetsmiljöverket har krävt åtgärder, till sist med hot om vite på 50 000 kronor. Tidsfristen gick ut i maj och verket har begärt att länsstyrelsen ska döma ut vitet. Varvaterassen ska sedan renoveras och fortsätta vara gruppbostad för fem hyresgäster.

Nästa år skulle ytterligare tre nya gruppbostäder öppna, men än är det bara klart var en ska ligga. På Pukslagarvägen ska förvaltningen bygga nytt, som tidigast kan vara inflyttningsklart om ett år. Den ska ersätta Rågångsvägen, som i sin tur ska byggas om för att leva upp till kraven för en gruppbostad. Till de övriga två tittar de just nu på sju olika alternativ, både tomter och befintliga lokaler.

Helena B Jansson säger att det kan bli så att det öppnar fyra i stället för planerade två gruppboenden 2010.

Mer läsning

Annons