Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liljegrääs rasar mot utredare

GÄVLE
Specialistmottagningarna vid Sandvikens sjukhus hotas återigen av nedläggning.
En tjänstemannautredning i landstinget föreslår att verksamheten av ekonomiska skäl koncentreras till Gävle.

Annons
Men förslaget får politikerna att se rött.
- Det här var inte vad jag väntade mig, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Det blev en turbulent förmiddag i landstingsfullmäktige i går när det preliminära resultatet av den så kallade Dela-fördela-utredningen presenterades. Tjänstemännen beskrev hur de tänkt att specialistvården i länet ska se ut framöver.
Förslagen föll inte i god jord. Politikerna hade efterfrågat åtgärder som enbart riktade sig mot Gävle och Hudiksvall och tyckte att utredarna tagit sig för stora friheter.
- Ett flagrant exempel på tjänstemannavälde, hävdade Stig Zettlin, sjukvårdspartiets oppositionsråd

Missnöje
Carl-Åke Elmersjö, konsult och projektledare, och Curt Lagerqvist, ansvarig tjänsteman i utredningen, fick huka under en skur av missnöjesyttringar. De och deras medarbetare i utredningen vill se en bantning av närsjukhusen i länet, en politiskt mycket kontroversiell idé. Frågan ventilerades så sent som i juni och ledde då fram till att landstingsdirektör Tommy Löfgren fick sparken.
De strukturbeslut för sjukvården i länet som politikerna bundit upp sig kring anger att Sandviken, Söderhamn, Ljusdal och Bollnäs ska ha varsitt närsjukhus med en viss nivå på verksamheten. Men det har landstinget inte råd med, enligt utredarna. De har haft krav på sig att ta fram besparingar på 75 miljoner kronor. För att nå dit räcker det inte med att bara skära ned i Gävle och Hudiksvall utan även övriga orter måste beröras.

Vill stänga i Sandviken
Utredarna vill bland annat stänga specialistläkarmottagningarna i Sandviken, Ljusdal och Söderhamn. Det finns varken pengar eller personal att driva dessa enheter, anser de. Mycket tid går bort i resande för läkarna. För patienterna är det viktigare med korta väntetider än med korta geografiska avstånd.
Utredarna ser en risk i att närsjukhusen tillåts växa på akutsjukhusens bekostnad och har med de här åtgärderna velat sätta ned foten.
Visserligen får även sjukhusen i Gävle och Hudiksvall finna sig i åtstramningar. Bland annat föreslås att en av ögonklinikerna läggs ned liksom delar av den länsspeciella vården i Gävle. Utredarna ser dock en risk i att sjukhusen med ytterligare stora neddragningar blir så nedskalade att de inte längre kan fylla rollen som kompletta akutsjukhus. Därmed skulle hela sjukhusstrukturen i länet rasa ihop.
Men det argumentet viftade politikerna bort.
- Jag är döless på pratet om vad ett fullvärdigt akutsjukhus är! utbrast Ingrid Liljegrääs som tyckte att utredarna varit för undfallande mot läkarna.
Hon vill inte kategoriskt avvisa något av förslagen men framhåller att mycket kan hända innan det är dags för beslut.
- Det är lång väg kvar att gå.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons