Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus, 3 år, borttappad av dagis

/
  • Foto: GUN WIGH Säkert hemma. Linus, tre år, kom bort från de andra barnen när dagis skulle åka skridskor. Då gick han hem. Dagispersonalen märkte inte att han var borta förrän de var framme vid isbanan, då hade en bekant till familjen redan hittat Linus utanför huset och tagit in honom.

GÄVLELinus, tre år, försvann när hans dagis skulle åka skridskor.- När jag kom hem från affären kom en kompis och hade Linus med sig in. Han hade stått utanför och grinat när hon kom, säger pappa Peter Sandin upprört.

Annons
Linus hade helt enkelt traskat hem när han tappat bort de andra barnen.
Det var i går förmiddag som barnen på förskolan Banvakten i Valbo skulle gå till isbanan vid Ludvigsbergsskolan och åka skridskor. När de kom fram till isbanan, drygt 400 meter från förskolan, fanns inte Linus med.
- Jag tänker inte försöka förklara eller försvara det här. Det får inte hända, säger Anna-Lena Wickström, verksamhetschef på Banvakten.

Skymd av snödriva
Hon gick sist i gruppen tillsammans med de minsta barnen. Hon är övertygad om att Linus försvann när de passerade de större barnens skolgård. Just då såg hon nämligen inte hela gruppen, utan bara mössorna på de vuxna bakom en snödriva. Det stämmer med vad Linus berättade hemma.
- Han säger "jag hittade inte barna, jag hittade bara stora barn", säger mamma Camilla Ridderström.
Hemma blev det stopp utanför ytterdörren, Linus når inte upp till dörrhandtaget.
- Tänk om vi inte hade varit hemma. Eller tänk om det hänt när de var inne i stan. Tänk om han hade blivit påkörd, säger Peter Sandin.
Själv tar Linus det lugnt, men vill inte gå tillbaka till dagis. Det är roligare att leka med en femkrona som mamma gett honom.
Hans föräldrar är desto mer upprörda.
- Jag vet inte om jag kan lita på dagis efter det här. De ska ju ta hand om barnen, säger Peter Sandin.
Anna-Lena Wickström är ledsen över det som hänt.
- Självklart ska vi vuxna hålla reda på barnen, det är klart att vi brustit. Jag tycker det här är skitjobbigt, för det sätter stämplar på personalen, säger hon.

Lastbilar på vägen
Enligt henne dröjde det ungefär fem minuter innan man saknade Linus och började leta.
Då stod han förmodligen redan utanför sitt hus. Från skolgården till hans hem är det knappt 100 meter.
Men han kunde lika gärna gått åt något annat håll.
- Det är en vältrafikerad väg här utanför. Lastbilar och allt, ryser pappa Peter Sandin.
Curt Hamrén, områdeschef på barn- och ungdomsförvaltningen beklagar det som hänt.
- De bör se över sina rutiner vid förflyttning. Men vi får hoppas att de fortsätter att åka skridskor. Minimerar man aktiviteterna händer ju ingenting, men Banvakten har en ambitiös personalgrupp som vill mycket. Det är intressant på många sätt och vis, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons