Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus gör nytta på Västbanken

GÄVLE/NABLUS, PALESTINA
- Vi står och gräver bort ett roadblock. Det är vårt andra i dag.

Annons
Linus Larsson, 23, från Valbo är i Nablus på Västbanken som fredsaktivist.
När Gefle Dagblad når honom är hans grupp i full färd med en av sina många aktioner. De fyller igen diken som de israeliska soldaterna grävt rakt över vägen.
-Det känns väldigt bra att göra det här. Inte symbolik, utan direkt aktion. När vi öppnar en vägspärr kan bilar köra igenom, det syns att det vi gör verkligen gör nytta.
Linus Larsson är uppvuxen i Valbo och gick natur på Polhemsgymnasiet. Han har varit aktiv i olika fredsrörelser i många år. När ett par av hans vänner berättade att de skulle till Palestina och arbeta bestämde han sig för att åka med.

Ickevåldsaktioner
Organisationen bakom heter ISM, International Solidarity Movement. Det är en palestinsk organisation som tillsammans med internationella aktivister gör ickevålds- aktioner på västbanken.
I går fyllde Linus Larsson och de andra igen grävda vägspärrar. Dagen innan deltog Linus i något han kallar Checkpoint-watch. Bevakning av bemannade vägspärrar.
-Vi förhandlar igenom folk. I torsdags till exempel försökte vi få igenom några barnfamiljer som skulle in till Nablus. Några av barnen var sjuka och behövde komma till sjukhus. Det slutade med att vi tog varsitt barn i famnen och gick igenom vägspärren till deras släktingar som väntade på andra sidan, säger Linus.
Han menar att det är "det rasistiska systemet" som gör att han kan göra sådana aktioner.

Tack vare utseendet
-Det är vårt medborgarskap som gör oss säkra. Och vårt utseende. Hade jag varit palestinier med svenskt pass hade det nog varit svårt, men med mitt utseende är det aldrig någon som ifrågasätter mig. Jag har till exempel aldrig visat passet för dem vid checkpointen, även om de fortsätter att stoppa palestinier, säger han.
I onsdags var han vid vägspärren Beit Iba, en av infarterna till Nablus. En grupp palestinier blev ifråntagna sina ID-handlingar och beordrade att vänta medan de kollades upp. De blev kvar hela dagen.
-Det tar inte elva timmar att kolla folks ID. De gör det bara som kollektiv bestraffning. Jag har till och med hört israeliska soldater erkänna det, säger Linus och fortsätter:
-När vi vid sextiden på kvällen krävde att palestinierna skulle få tillbaka passen beordrades de ner på huk. Då satte vi oss också ner på huk, fastän de inte har någon rätt att beordra oss. Efter en stund började de ropa upp namnen och ge tillbaka passen ett och ett. Till alla utom tre. "De skulle få komma tillbaks nästa dag", sade de. Grejen är att en palestinier utan ID-handlingar kan arresteras omedelbart.

Fick skydd under natten
Linus och de andra i gruppen lät de tre palestinierna följa med dem till huset där de övernattar, och följde dem tillbaka till vägspärren nästa morgon. Då fick de tre tillbaka sina pass.
Linus hoppas att deras insatser gör nytta. Inte bara direkt, utan även långsiktigt.
-Palestinierna är otroligt glada att vi är här. De ser att det finns folk i andra länder som vet om vad som händer och inte accepterar det. Sen hoppas jag att vårt rapporterande hem, till exempel att ni skriver om oss, kan väcka opinion och göra skillnad, säger han.
Linus kommer att stanna i Nablus fram till mitten av mars. Om inte situationen förändras radikalt. Just nu tror han att han och hans vänner är "relativt säkra".
-De flesta är nog beredda att stanna, men jag kan inte säga att det är riskfritt, säger han.


Magnus
Lundquist
026-15 96 63 magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons