Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Listiga lösningar i gesällprov

/
  • Foto: NICK BLACKMON Provet avlagt. Nyexaminerade tapetseraren Jeanette Swerin med sitt gesällprov, en modern dubbelbäddad schäslong byggt på en gammal stomme. Jag har nog lagt ner en och en halv månads arbete på den här, säger hon.

GÄVLE
Det är gediget hantverk rakt igenom och den är inte till salu.
- Nej, den här schäslongen kommer jag aldrig att sälja. Jag har en plats i vardagsrummet där den ska stå, säger Jeanette Swerin, nybliven tapetserare i Gävle.

Annons
Den dubbelbäddade schäslongen är hennes gesällprov, som godkändes vid jul.
Arbetet med schäslongen är betydligt mer omfattande än vad som egentligen krävs för ett gesällprov.
- Jag skulle ha kunnat komma undan med en fåtölj med bara 16 resårer. Den här har 24 i varje del. Men jag ville göra ett sådant här arbete, säger hon.
Jeanette Swerin har just avslutat en treårig utbildning till tapetserare.
Efter ett år på Ljusdals tapetserarutbildning har hon gått två år som lärling hos Ivan Björklund på Tapetseringsfirman Jansson & Björklund i Gävle.

1800-talsmöbel...
När det blev dags för gesällprovet, beviset på allt hon lärt sig, grep sig Jeanette Swerin an schäslongen. Stommen, som troligen är från 1800- talet, hade stått på firman ett tiotal år. Av stoppning och klädsel fanns det nästan inga spår.
Nu har möbeln fått ett nytt liv, troligen vackrare än vad den någonsin varit.
- Det är roligt att det är en gammal grej som har blivit en modern möbel, utan att det gamla har förstörts, säger Ivan Björklund, som uppenbarligen är mycket stolt över sin lärling.
Men det har krävts mycket arbete.
- Jag började i november och blev klar till jul, så jag har nog lagt ner en och en halv månads arbete på den. Det har krävts en del uppfinningar för att få den som jag ville, säger Jeanette Swerin.

...som blev modern
I stället för att försöka göra en 1800-talsmöbel har Jeanette Swerin skapat en modern möbel som kan vikas ut till en dubbelsäng, med snörade bäddar i båda bäddarna, vilket den inte hade från början.
Den är klädd i ett ljust tyg från Textil & Miljö, och i pölen, som är klädd i ett handtryckt tyg från Jobs i Leksand, gömmer sig bäddmadrassen.
- Jag ville ha en modern möbel så jag har bytt benen. Och för att kunna göra små pikeringar i ryggen fick jag borra ett hål genom trät för varje stygn, berättar Jeanette Swerin.
Tre gånger fick Jeanette Swerin visa upp sitt arbete för synemännen från Sveriges Tapetserarmästares centralförening: först när resårsnörningen var klar, sedan när grundstoppningen var klar och till sist när möbeln var klar.
Vilket betyg hon fick vet inte Jeanette Swerin ännu. Däremot har hon fått en annan belöning:
Förra veckan blev hon anställd i tapetserarverkstaden.
- Det är väldigt roligt att en lärlingsutbildning har kunnat leda fram till det här resultatet, säger Ivan Björklund.
- Att Jeanette kunnat vara lärling här är tack vare att arbetsförmedlingen ställt upp så bra inom projektet Gästrikelärling. Problemet med lärlingsutbildningar brukar vara att de liksom inte leder ända fram, men genom att Jeanette har avlagt gesällprov nu så har hon ett bevis på vad hon kan, säger han.
Och Jeanette Swerin tycker att hon hamnat helt rätt:
- Jag tycker om att arbeta med händerna och jag har alltid varit intresserad av inredning. Jag har gått på auktioner och tyckt synd om gamla möbler som ingen vill ha. Nu kan jag ta hand om dem. Men det har varit väldigt mycket att lära sig, tre år har verkligen behövts, säger hon.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons