Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite grann från ovan

/
  • Gustaf Reimers klättrade upp på läroverkets tak och fotograferade Gävle norrut med teater och allt. Ljusinsläppet på skoltaket är numera rivet.
  • Många år efter det att Reimers tog bilderna fotograferades de av av någon på Carl Larssons ateljé, och det är de reproduktionerna som nu finns bevarade på Länsmuseet. Foto: Gustaf Reimers/Carl Larsson/Ur Länsmuseets samlingar

Annons

Någon gång på senvintern 1914 tog den kände Gävlefotografen Gustaf Reimers mod till sig och klättrade upp till den allra högsta toppen av stadens högre allmänna läroverk. Det var något av en pionjärgärning, för skolhuset var då alldeles nyinvigt efter den omfattande tillbyggnad av den gamla byggnaden från 1873 som stadsarkitekten E.A. Hedin hade iscensatt.

Reimers tyckte kanske att den vackra teaterbyggnaden kom bäst till sin rätt lite från ovan. Och det kunde han ju ha rätt i, för vi som dagligen passerar Teaterplan på väg till arbetet eller skolan lägger nog inte märke till alla vackra detaljer som arkitekten Axel Fredrik Nyström hade tänkt ut efter att ha varit på studiebesök på Parisoperan.

Gävle teater invigdes 1878, nio år efter branden som hade tagit det gamla spektakelhuset på andra sidan Staketgatan, är i dag ett av Sveriges äldsta teaterhus – och vackert är det ju, det måste man hålla med Gustaf Reimers om.

Men det som i dag kanske känns intressantast på de här bilderna är omgivningen. Här framträder de ju verkligen i all sin prakt, sekelskifteshusen som i dag är mer eller mindre kamouflerade av nyare bebyggelse och esplanadens högväxta träd.

Se till exempel Sjöbergska huset som delvis skyms av teatern. Det byggdes 1897, och sitt namn fick det efter skräddarmästare Sjöberg som bekostade bygget. Där bodde under en tid redaktören och politikern Fabian Månsson i en liten etta, och i större våningar huserade grosshandlare som Th. Krokström, Carl Amnell och Lars O Walldie.

Lite längre upp längs Norra Rådmansgatan ligger ett annat stort stenhus som också finns kvar än i dag. Det gör också huset med adressen Norra Kungsgatan 19 – den karakteristiska fönsterlösa gaveln är nästan lika framträdande i dag – och Haglunds gamla mössfabrik som sticker upp med sina trappstegsgavlar.

Men i övrigt är det mesta rivet.

På den andra bilden är ännu mer försvunnet. Det är bara de nyss nämnda bostadshusen på Norra Rådmansgatan, teatern och de två skolbyggnaderna (Norra skolan och Norrtullsskolan) på Staketgatan som finns kvar. Hela det gamla nordost ända bort till Näringen har rivits, liksom byggnaderna på södra sidan av Staketgatan. Där ligger ju i dag det relativt nybyggda Läkarhuset.

Men esplanaden är sig lik. Man kan undra om de spensliga träden mot Norra Rådmansgatan är de som fortfarande står där och bidrar till att syresätta stadslivet.

Mer läsning

Annons