Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litet byte på Avan

/
  • Eleverna från Andersberg följer noga hur Kjell Wallin försiktigt tar loss en bofink från nätet där den fastnat. Hela 7.000 elever i Gävle har varit med om samma sak nu. Foto: Henric Lindsten

GÄVLE En ung bofinkshona och en liten lövsångare.
Det var allt som fastnat i nätet när klass fem från Andersbergsskolan kom för att titta på ringmärkningen på Avan på fredagen.

Annons
Klassens besök innebar att antalet Gävleelever som besökt Avan nu har passerat 7 000.
Men just i år har antalet småfåglar som kunnat ringmärkas varit ovanligt få.
- Vi har bara kunnat märka 122 blåhakar i år. Det borde ha varit 300-400. Men förmodligen var vädret dåligt i våras så att många häckningar misslyckades, säger Hans Wallén, som fjorton dagar i rad varit ute på Avan vid fyratiden på morgonen för att sätta upp fångstnäten, och sedan ägnat dagarna åt att märka fåglarna.

Hans Wallén har varit med och arbetat med ringmärkningen i 20 år. 1990 började man också ta emot skolelever.
Det är framför allt blåhakar som Gävle Fågelklubb ringmärker vid Avan.
Men trots att mer än 10 000 blåhakar har märkts är man fortfarande osäker på vart blåhakarna som passerar Gävle är på väg.
- En journalist i norra Pakistan hittade två blåhakar som var märkta i Sverige. Men de fåglarna var redan på hemväg, så de måste ha övervintrat ännu längre bort, säger Hans Wallén.
När den första gruppen från Andersbergsskolan får följa med ut längs de 17 fågelnäten hittar de ingen blåhake.
De enda som fastnat är en ungbofinkshona och en liten lövsångare - Sveriges vanligaste fåglar.

Kjell Wallin visar hur man försiktigt kan plocka upp fågeln ur den ficka i nätet där den hamnat, och sedan hur man förser den med en liten ring runt höger ben och mäter fågelns vingbredd.
Innan bofinken släpps fri får barnen också en chans att känna hur mjuk den är, och hur det känns när fågeln pickar på fingret.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons