Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litet ingrepp - men livsviktigt

GÄVLE
Årligen får 100-120 personer en ny pacemaker inopererad eller en gammal utbytt vid länssjukhuset i Gävle. Operationen tar en timme och är ett relativt litet ingrepp.

Annons
- Men för patienten kan det kännas som ett stort steg. En pacemaker är något man ska leva med resten av livet, säger Maud Jernberg, sjuksköterska vid pacemakermottagningen, länssjukhuset i Gävle.
Är man trött och klen, har lätt att bli andfådd och svimmar ofta kan det bero på att man har låg puls.
Ibland är orsaken en störning av hjärtats rytm. Hjärtat slår helt enkelt för långsamt. Då kan det bli aktuellt att få en pacemaker inopererad.

Opereras i Gävle
Vid länssjukhuset i Gävle görs både utredning och opereration av dessa patienter. Ibland måste operationen göras snabbt eftersom patienten är akut sjuk, ibland kan ingreppet dröja och patienten sättas upp på väntetlista.
Det finns olika pacemakermodeller. Vilken som ska användas beror på vilken typ av rytmrubbning patienten har.
Gemensamt för alla modeller är att de har två delar: en metalldosa med elektronik och batteri och en eller två elektroder.
Dosan opereras in under huden på patientens bröstkorg. Elektroden eller elektroderna leds sedan via blodkärl in i hjärtat. Apparaten fungerar så att dosan skickar elektriska impulser via elektroderna till hjärtmuskeln.
Operationen görs i lokalbedövning. Vid behov kan patienten få lugnande medel.

Kontroll en gång per år
Efter sex-åtta veckor får patienten återkomma för kontroll. Ibland kan något behöva korrigeras. Därefter sker kontroll av pacemaker och batteri ungefär en gång om året.
Den som har en pacemaker kan i princip leva helt normalt.
Man bör dock tänka på att inte i onödan komma i kontakt med starka elektromagnetiska fält. Viss försiktighet vid användning av mobiltelefon bör också iakttas.
Någon risk att batteriet ska lägga av tvärt finns inte. Urladdningen sker långsamt. De basala funktionerna i pacemakern finns kvar så länge att det finns gott om tid för ett byte.
Vid byte av pacemaker är det endast elektronikdosan som ersätts. Elektroderna i hjärtat får sitta kvar.
De flesta blir nöjda med sin pacemaker. Många tycker att det är det bästa som hänt dem, menar Maud Jernberg.
Ibland kan det dock krävas annan behandling utöver pacemakern för att patienten ska bli av med sina symptom, tillägger hon.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons