Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Littorin upplevde go-anda i Sandviken

/
  • Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin gav ingen ljus bild av framtiden när han besökte Sandviken, men han hoppas att regeringens satsningar ska ge lindring.

Det var inga ljusa prognoser som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin målade upp när han besökte Sandvik och Sandviken. Det beräknas bli 145 000 nya arbetslösa i år.
– Men här upplever jag en go-anda med företag och organisationer som jobbar ihop, påpekade han.

Annons

Varje onsdag fram till sommaren kommer arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att besöka arbetsförmedlingar och företag i alla län som tvingas skära ner kraftigt på orterna.

Målet är att greppa de lokala problem som finns, men också att få en bild över konkreta åtgärder där regeringen kan underlätta för drabbade företag och personal.

Först ut på det nya året var Sandvik och Sandviken. Vid besöket på Sandvik diskuterades både problemen i dag och hur framtiden ser ut.

Sedan fortsatte besöket till arbetsförmedlingen för att diskutera och belysa de åtgärder som finns och hur de fungerar.

– Regeringen har ju avsatt extra medel för att möta behoven, påpekade han.

Han berörde även något av regeringens ansträngningar som ska ge fler jobb med satsningar på bland annat infrastruktur. Här är halverad arbetsgivaravgift för nyanställda ungdomar en bra morot.

Han belyste att klyftorna mellan personer som har jobb och de arbetslösa ökar i år. Där sänkta skatter och tredje steget i jobbskatteavdraget ger personer med arbete mer pengar i plånboken.

Frågan om sänkt arbetstid och pensionslösningar behandlades vid besöket på Sandvik. Sven Otto Littorin har redan tidigare visat motstånd till permitteringslön och när frågan om en sänkt arbetstid kom på tal blev han tveksam men tyckte att han måste vara öppen för olika förslag. Det ligger nära den permitteringslönemodell han inte vill se.

Även deltidspension, som ger äldre möjlighet att gå hem i förtid, är något han inte tror på varken på kort eller på lång sikt.

– På sikt behöver vi fler som jobbar i Sverige och med deltidspension eller förtida pension försvinner också mycket kompetens, säger han.

Han såg en risk för att den som en gång gått ner i arbetstid fastnar där.

Han vill undvika att man ställer åldersgrupper mot varandra, utan det ska finnas plats för både gammal och ung även om han var medveten om de ungas problem att komma ut på arbetsmarknaden.

Charlotte Humling, chef för arbetsförmedlingen i Sandviken och Hofors, har så här långt totalt 1 271 personer som är varslade. När varslen förhandlats klart ökar antalet arbetslösa snabbt och redan nu har den öppna arbetslösheten ökat kraftigt.

– Många som vet med sig att de förlorar jobbet har redan anmält sig här hos oss, säger hon.

Först i mars kommer de extra resurser arbetsförmedlingen fått att slå igenom och hon såg problem för främst de unga som blir arbetslösa.

Hon ser utbildning som en viktig del för de som inte har bra kompetens.

De arbetssökande med lång arbetslivserfarenhet kommer att få arbeta med värdering av sina kunskaper för att få rätt komplettering.

– Finns kompetensen så kommer vi att arbeta mycket med praktik som ger yrkeslivserfarenhet, säger hon.

”På sikt behöver vi fler som jobbar i Sverige och med deltidspension eller förtida pension försvinner också mycket kompetens.”

Sven Otto Littorin

arbetsmarknadsminister

Mer läsning

Annons