Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet på landet är toppen

/
  • Foto: TERESE PERMAN Härligt med lantliv. Fredrik Carlsson åkte från Göteborg för att vara med på Öppen Gård i Hedesunda. Han tillbringade sommarloven som barn här. På axlarna sitter Malin Hedlund, tio år.

HEDESUNDA
Mjölk kommer från kor, inte från kyldisken i snabbköpet. Det kan verka självklart, men kunskapen om hur en bondgård fungerar är inte vad den varit.

Annons
Därför tycker lantbrukaren och mjölkproducenten Jan Hedlund i Hedesunda att det är extra roligt att så många vill komma när familjen Hedlund höll "Öppen Gård".
Närmare tusen besökare på de två dagar man har haft öppet i helgen, tror familjen Hedlund, som är en av sex kvarvarande mjölkproducenter i Hedesunda.
- På en bondgård får barn göra roliga saker, det är alltid uppskattat. Dessutom är det gratis att komma hit. En heldag på Furuvik kostar ju en hel del för en familj, säger Jan Hedlund.
Under helgen har besökare fått bekanta sig med kor, får, grisar, ankor och kaniner.
De fyra generationerna Hedlund har fått hjälp av hela grannskapet med lån av djur och guidning. Dessutom stod en granne för något så sällsynt som en äkta Porschetraktor.
Ett populärt inslag var åkturerna med hölasset efter traktor. Simon Kling och Kim Karlsson, båda tio år, åkte flera vändor:
- Det är roligast när han kör fort, tyckte Kim.
Fredrika Wallner och Emma Karlsson, elva respektive tolv år gamla tyckte att hästarna och kaninerna var bäst.
Kaniner och hästar har högre gullighetsfaktor än kor, men även kossorna i hagen fick besök av barnen. Korna såg ut att ta det med jämnmod. Det ska mycket till innan en ko tappar humöret, berättade Peter Hedlund
- De blir möjligtvis aggressiva när de har kalvar de vill skydda, men det händer sällan, menade Peter.
MARTIN HOFVENSTAM
026 - 15 96 31
martin.hofvenstam@gd.se

Mer läsning

Annons