Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarligt ras

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Tungt. De stora putsbitarna som fallit ner från huset på Norra Köpmangatan hade  lätt dödat en människa. Putsen hänger ihop i klasar sammanhållna av hönsnät. Vissa klasar väger minst tio kilo.

GÄVLE
Det rasar tiokilos cementklumpar och tegel rakt ner på trottoaren från ett hus i korsningen Drottninggatan-Norra Köpmangatan i centrala Gävle.

Annons
Trots det hade någon i helgen ställt undan de avspärrningar som Fastighetssnabben ställde ut i fredags.
-Vi har varit nere själva och satt upp skyltar och spärrat av med en rulle gul tejp. Det var det enda vi hittade, säger Taeko Östergren som arbetar på en reklambyrå i huset.
Hon ringde Fastighetssnabben redan i fredags. Då hade stora klumpar puts och tegel plötsligt kommit fallande utanför fönstret, studsat mot plåttaket en våning under och landat på trottoaren utanför golfbutiken på bottenvåningen.
-De kom hit och sopade upp och ställde ut avspärrningar. Men i går var de borta. Vi satte upp egna på lunchen, då hade det börjat rasa igen, säger Taeko Östergren.

Lös puts knackas ner
Innanför hennes gula tejp ligger sjok av puts som sitter ihop med hönsnät. Sammanhängande klumpar som med lätthet hade dödat den som fått dem i huvudet.
Skyltarna som satts upp varnar för snöras. Men Ingmar Karlsson på Fastighetssnabben tycker inte att det gör något. Han tror inte att fotgängarna hade reagerat annorlunda om det stått "varning för nedfallande stenar".
-Det tror jag inte, folk är inte så vakna. Det spelar ingen roll vad man säger, de går innanför avspärrningarna i alla fall, säger han.
I dag ska han och hans kollegor knacka ner all lös puts på huset, så att inte mer kan rasa ner. Fastighetsägaren har bett dem att göra det i sommar, men nu sker det tidigare.
Orsaken till att putsen ramlar ner är enligt Ingmar Karlsson fukt, kyla och väderomslag.
-Det fryser i fasaden så att den spricker isär, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons