Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelsinspektörer flyr Gävle

GÄVLE
Ann-Katrin Lunt och Tommy Karlsson, två av kommunens tre livsmedelsinspektörer, ska sluta.

Annons
Det betyder att kommunen förlorar två mycket rutinerade medarbetare.
- Det är jättetråkigt. Det är ett avbräck i kompetensen, och om vi pratar om resurser är det naturligtvis en effektivitetssänkning att förlora två så väl inarbetade personer som är så här bra, säger miljöchefen Claes-Göran Nilsson.

23 år som inspektör
Ann-Katrin Lunt har arbetat som inspektör på kommunen i 23 år. Men hon tvekade inte när hon fick chansen att flytta.
- Jag ska arbeta i Järfälla, och även bo i den kommunen. Jag får ungefär samma arbetsuppgifter, plus tillsyn på vattenverket Görveln. Jag får ungefär hälften så många tillsynsobjekt som i dag. Och så kan jag cykla till jobbet, säger Ann-Katrin Lunt som älskar att cykla.
Att få färre tillsynsobjekt tycker hon är viktigt. När Livsmedelsverket kontrollerade tillsynen i Sveriges kommuner förra året hamnade Gävle i botten.
- Vi tillhör de 22 sämsta, som inte kan förklara varför vi inte har behov och resurser i balans, säger Ann-Katrin Lunt.

Tjänstledig
Hon berättar entusiastiskt om hur bra det verkar vara i Järfälla, och hur fint hon ska bo. Men för säkerhets skull har hon inte sagt upp sig från Gävle kommun. Bara begärt tjänstledigt tills i november.
- Men jag tror inte att jag kommer tillbaka säger hon.
Tommy Karlsson var tjänstledig förra året för att arbeta för Livsmedelsverket. Och när den tjänsten nu dök upp tvekade han inte att ta den.
- Jag ska jobba i Uppsala på tillsynsavdelningen, enheten för kommunstöd, säger han.
Där ska han arbeta med datorstödda inspektioner, som enkelt uttryckt syftar till att underlätta för en likvärdig tillsyn i alla landets kommuner.
Ann-Katrin Lunt slutar i påsk, Tommy Karlsson den 1 juni. Det innebär att Eva Hedblom blir ensam kvar av de nuvarande tre inspektörerna. De två tjänsterna har redan utlysts.
Drar restaurangägarna i Gävle en lättnadens suck nu?
- Det får du väl fråga dem om. Men det kommer ju någon ny efter mig. Så de slipper ju inte vår tillsyn, säger Ann-Katrin Lunt.

Mer läsning

Annons