Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusare framtidsutsikter

/
  • Arkivbild: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Öster i nytt ljus. Gavlegårdarna, Gävle kommun och de boende på Öster har gemensamt tagit fram ett förnyelseprogram för Öster. Om knappt fem år får vi se resultatet.

GÄVLEOm fem år ska Öster vara en fräsch och attraktiv stadsdel där de boende trivs och känner sig trygga.

Annons
Det är målet med det förnyelseprogram för området som Gavlegårdarnas styrelse antog i går. På 10-15 års sikt ska även andra delar av Gävle rustas på liknande sätt.
- Det här är startskottet för en förnyelse av samtliga miljonprogramsområden, säger Jan Hugg, VD.
I ett och ett halvt års tid har Gavlegårdarna i samarbete med Gävle kommun och de boende arbetat fram ett program för en fysisk och social upprustning av Öster.
Programmet bygger i stor utsträckning på de boendes synpunkter.
- Att arbetet tagit tid beror på att vi varit noga med att verkligen lyssna in vad de som bor på Öster själva vill med sitt område, säger styrelseordförande Bengt Valdemarsson.

Trygghet viktigast
På Öster finns 735 lägenheter. Där bor cirka 1 100 personer, var tredje har utländsk härkomst.
Stadsdelens rykte är, trots det centrala läget, inte det bästa.
Att förbättra tryggheten i området är mycket angeläget, anser de boende. Och det tänker Gavlegårdarna ta fasta på.
Flera åtgärder har redan satts in. Bland annat har bevakningen skärpts med hjälp av en så kallad bomiljöväktare.
Nya entréer har installerats i vissa hus och inbrottssäkerheten har förbättrats i förråd och garage. Just nu pågår en översyn av belysningen i området.

50-plus-boende
För att skapa ökad stabilitet i området överväger Gavlegårdarna att bygga om ett av husen till ett boende för något äldre människor, ett så kallat 50-plus-boende.
I planerna finns också att göra trafikmiljön säkrare. Barnen ska få tryggare väg till skolan, förbindelsen med centrum ska förbättras och och in- och utfarterna till området ska bli tydligare.

Större balkonger
Starka önskemål finns om att rusta upp husen. Fasaderna ska målas om, balkongerna göras större och nya entréer installeras, tycker hyresgästerna.
Ekonomin sätter gränser för hur snabbt den här omdaningen kan göras, framhåller Jan Hugg. I programmet anges att upprustningen ska vara klar senast 2006.
Förnyelsen av Öster handlar inte bara om den yttre miljön, framhåller Jan Hugg. Även på det sociala planet måste en förändring ske. Hyresgästerna måste förmås att umgås mer med varandra, delta i gemensamma aktiviteter och engagera sig i utvecklingen av området. Även här har man kommit en bit på väg, bland annat genom inrättandet av kvarterslokalen Kanalen.
- Får vi 10-15 procent av de boende att bli engagerade räcker det för att hela området ska påverkas i positiv riktning, säger Jan Hugg.
Förnyelseprogrammet för Öster ska bilda modell för kommande satsningar i andra bostadsområden.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons