Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockande att plugga på engelska

GÄVLE
Nu börjar det bli dags att bestämma sig.

Annons
På lördagen samlades drygt 400 förväntansfulla elever i aulan på Högskolan i Gävle för att få en försmak av hur det är att gå på Internationella Engelska skolan, som öppnar i Gävle i höst.
Föräldrarna blev bestämt utkörda av Barbara Bergström, som startade Engelska skolan Söder 1993, innan hon hälsade de blivande eleverna i Gävleskolan välkomna. Den blivande Gävlerektorn Peter Fyles befinner sig i England för att rekrytera lärare och kunde inte själv medverka på introduktionsdagen.
Internationella Engelska skolan skiljer sig från andra svenska skolor, poängterade Barbara Bergström. Eleverna duar inte sina lärare, prestationerna och disciplinen är viktiga, inskärpte hon och tittade uppfordrande mot några av pojkarna längst bak i aulan.
- Vi tolererar inte hattar och kepsar, sa hon och pojkarna strök generat keporna av huvudet.
De som väljer att gå på Internationella Engelska skolan får ett försprång i livet, utlovade Barbara Bergström:

Internationell miljö
- Sverige har inte råd att fortsätta vara ett litet isolerat land som förväxlas med Schweiz. När ni har gått den här skolan kommer ni att ha den tryggheten att ni vet hur man bär sig åt i en internationell miljö, sa hon.
Hälften av lektionerna kommer att ges på engelska, däribland matte, och på lördagen fick eleverna ett smakprov, då matematikläraren Lydia Baylis höll en provlektion för att eleverna själva skulle kunna bedöma om de trodde att de förstod språket tillräckligt bra.
Som mattelärare får Lydia Baylis ett tufft arbete för det var betydligt fler av eleverna som sa sig tycka illa om matte än de som sa sig gilla den, när hon frågade.
Engelska är däremot ett ämne som alla som sökt sig till skolan verkar gilla.
- Jag tycker det verkar roligt med engelskan och så att det är en friskola, sa Fredrika Gustafsson, från Björsjöskolan, som är en av de 200 elever som sökt till de 120 platserna i årskurs sju.
- Det är en till från min klass som sökt. Annars skulle jag börja i Lillhagsskolan, men jag vill hellre börja här, sa hon.
Linda Eriksson och Martina Haglöf-Bolinder från Söderskolan hoppas också få börja i Engelska skolan.
- Annars blir det nog Stenebergsskolan. Men det verkar kul med engelskan, säger Linda Eriksson.

Mer läsning

Annons