Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt engagemang belönas

GÄVLEHan har alltid varit intresserad av historia och sett spår av det gamla i husväggar och gator.

Annons
Sedan 70-talet har han forskat i Strömsbros förflutna och publicerat ett antal artiklar och skrifter om sina resultat.
Som belöning för sina insatser inom hembygdsvården fick Kjell Hertzman i går motta ett prestigefullt stipendium från Gästriklands kulturhistoriska förening. Detta i samband med 100-årsfirandet av Strömsbro fastighetsägarförening i ordenshuset.

Överraskning
Det var en fullständig överraskning för honom själv och han kände sig omtumlad när han pratade med Gefle Dagblad efter prisutdelningen.
- Jag hade ingen aning alls om priset, men är förstås glad. Det är ett tungt stipendium som inte delas ut stup i kvarten, säger han.
Priset har funnits i tio år och delats ut till välkända profiler som Carl-Adolf Murray, Anna-Lisa "Storveta" Hillbom och Ingvar Henricson. Föreningens Göran Severin talade sig i går varm för att Kjell Hertzman är en självklar pristagare.
I föreningens årsskrift Från Gästrikland har han haft med två arbeten genom åren. Dels ett om Kronans kvarnar vid Testebo och ett om Sågar i Gästrikland under 1500-talet.
Dessutom har han gett ut den populära boken om kraftkvinnan Helena Ström, som bodde i 1700-talets Gävle.
På hemmaplan i Strömsbro är han en flitig ledare av studiecirklar och stadsvandringar och han håller ofta föredrag och skriver artiklar.
Förutom äran så får han ett ekonomiskt bidrag på 5 000 kronor.
- Stipendiet kommer till pass för framtida tryckkostnader, konstaterar han.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.seMer läsning

Annons