Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokförare sover över i Reginatågen

GÄVLEBORG
Tågkompaniets lokförare sover över i Reginatågen för att de ska kunna starta dem på morgonen.

Annons
Orsaken är en gammal regel som ingen tänkt på att ta bort.
- Det är tur att vi har en så underbart fin personal som ställer upp och gör det här, säger Claes-Göran Alm, platschef på Tågkompaniet i Gävle.
Det är morgontåget från Gnarp det gäller. Där står tågen över natten, och föraren har en övernattningslägenhet att sova i. Men när termometern kryper ner under -15 väljer de ofta att sova i tåget.

Gammal lag
Det är här den gamla lagen kommer in i bilden. Strömavtagaren, bågen som tar ner ström från ledningen till tåget, får nämligen bara vara uppfälld när tåget är bemannat. Och fäller man ner den i kylan riskerar den att frysa fast.
Tågkompaniet har därför fått dispens från Banverket att lämna sina Reginatåg med strömavtagaren uppe, men den dispensen gäller inte i Gnarp.
- De gamla reglerna säger att man inte får ha strömavtagaren uppe när tåget står i ett lastområde. Förr i tiden kunde folk klättra upp på vagnarna när de skulle lasta, och då skulle strömmen naturligtvis vara bortkopplad. I dag förekommer ingen sådan lastning i Gnarp, men bestämmelsen har blivit kvar, säger Claes-Göran Alm.
Tågkompaniet ska nu diskutera med Banverket hur man ska göra för att slippa detta.
- Det ställe de står på i Gnarp är tydligen fortfarande klassat som lastområde. Det måste vi titta på. Alla är ju betjänta av att det här går att fixa. Vi begriper ju problemet, när det är jäkligt kallt får de inte igång tåget, säger Per-Olof Apel, regionens informationschef på Banverket.
Enligt Claes-Göran Alm kräver inte företaget att förarna ska sova i tåget. De gör det frivilligt som service för resenärerna.
- Den här vintern har tågen oftast gått i tid. Det är bara tack vare vår fantastiska personal det funkar, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons