Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnallén i Forsbacka huggs ned

/
  • Foto: NICK BLACKMON Fälls. Om ett par veckor ska alla lönnarna vid Storgaten i Forsbacka fällas men i höst planteras en ny allé.

FORSBACKA
Om två veckor kommer alla träd på Storgatan i Forsbacka att fällas. Orsaken är de omfattande skador som många av träden drabbats av.

Annons
I höst ska en ny allé med lönnar planteras.
De nya träden kommer att sluka hela den miljon som Tekniska kontoret i Gävle har till sitt förfogande för trädföryngring i år.
- Varje nytt träd kommer att kosta minst 20 000 kronor, med leverans och plantering. Men om träden lever i 150 år är det inte så dyrt, säger Ricky Morelli, trädexpert på Tekniska kontoret.
- Det viktiga är att de planteras på rätt sätt. Planteras de fel så klarar sig ett gatuträd inte mer än 20 år, säger han.
Lönnarna vid Storgatan är mellan 70 och hundra år gamla. Nästan varannat träd har stora skador. De har blivit påkörda av snöröjningsfordon och gräsklippare så att barken skadats, eller också har tidigare försök att föryngra träden genom kraftig beskärning gjort att de angripits av röta. Omfattande grävarbete i Storgatan under årens lopp har också förstört rötterna.
- Om vi bara fällde de skadade träden skulle de återstående träden hamna för glest. Det skulle inte bli vackert. Därför förnyar vi hela allén i stället, säger Ricky Morelli.
För att de nya träden ska må bra kommer de att planteras i en speciell jord med mycket inblandad sten så att syre ska kunna tränga ner till rötterna. Gräset på den smala remsan mellan gata och cykelbana kommer att ersättas med vintergröna, för att man inte ska behöva köra med gräsklippare intill stammen. Lönnarna i Forsbacka är inte ensamma om att må dåligt. Ricky Morelli som är utbildad till både landskapsingenjör och till trädexpert (arborist) i sitt hemland Kanada, har hittills funnit att cirka 2 000 av Gävles 17 000 park- och gatuträd mår dåligt. Värst drabbade är de träd som är planterade på gatorna.
Att det är Forsbacka som får del av årets anslag beror dels på att lönnarna i Forsbacka är så illa däran, dels på att Ricky Morelli vill vänta med de utsatta gatorna i centrum.
- Det är så stora förändringar på gång till exempel på Nygatan. Skulle vi plantera träd där nu så riskerar vi att vi måste fälla dem efter något år. Och Esplanaden måste vi nog vänta i tio eller femton år med, för det är ett så stort arbete, säger han.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons