Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbarks sparplan ska ”friseras”

Landstingsdirektör Svante Lönnbarks länge emotsedda sparplan kommer aldrig att presenteras i sin helhet.
Den nya S-C-MP-koalitionen vill först ”frisera” innehållet.
– Det är ingen mening med att kasta fram en massa sparförslag som inte är politiskt genomförbara, säger Björn Brink, C, tillträdande landstingsråd.

Annons

Ända sedan tidigt i höstas har landstingsdirektör Svante Lönnbark arbetat med en strategisk plan för landstinget i Gävleborg. Planen ska visa hur landstinget kan möta den bistra ekonomiska framtiden och vilka sparmöjligheter som står till buds.

Svante Lönnbark var redo att presentera materialet för landstingsstyrelsen redan i slutet av fjolåret. Men den politiska krisen gjorde att det hela sköts upp.

Nu har den tillträdande S-C-MP-koalitionen bestämt att planen inte ska läggas fram i ursprungsskick.

– Det är vi som tagit över planen nu och bestämmer hur vi ska handskas med den, säger Björn Brink.

Planen är beställd av hela landstingsstyrelsen. Men styrelsen kommer bara att få kännedom om en del av innehållet. Majoritetspartierna behåller den mest kontroversiella delen för sig själva. Det handlar om de framtidsscenarier som landstingsdirektören skissat på för att visa vilka olika möjligheter till koncentration och nedläggning av verksamheter i länet som han bedömer finns.

Björn Brink ser ingen vits med att ett antal tjänstemannaförslag, mer eller mindre genomförbara, läggs fram för offentligheten utan att det finns någon politisk tanke bakom.

Han säger att den nya landstingsledningen under den närmaste tiden kommer att ha fokus på att formera närvården. Bland annat börjar planeringen av Vårdvalsreformen som ska ge ökad valfrihet för patienterna. Att i det läget börja diskutera olika sparvarianter för specialist- och akutsjukvården vore fel.

– Den diskussionen kommer i höst. Vi måste först rätta till basen i sjukvården innan vi kan ge oss på spetsen, säger han.

Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd, ser den nya majoritetens agerande som ett tecken på ängslighet.

– Det är bara ett år till nästa val. De törs inte ta i de här frågorna. Det är för känsligt opinionsmässigt helt enkelt, säger han.

Planen har förväntats innehålla stora neddragningar i sjukvården i Hälsingland. För Centern skulle det vara omöjligt att gå med på något sådant, därför smygs förslagen undan, enligt Stenvard.

– Vi kan inte tvinga dem att lägga fram något de inte vill. Men man kan ju undra hur de ska spara 300 miljoner kronor utan plan, säger han.

Mer läsning

Annons