Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsamt med medicinbyte

GÄVLE
Losecs långvariga dominans bland magsårsmediciner är bruten. I dag skriver läkarna i Gävleborg oftare ut den billigare Lanzo.

Annons
- På två år har den här förändringen gett en besparing på 30 miljoner kronor åt landstinget, säger Per-Henrik Back, sekreterare i landstingets läkemedelskommitté.

300 mediciner
Kommittén presenterade i går sin nya rekommendationslista för 2003-04 vid ett öppet hus-arrangemang vid länssjukhuset i Gävle. Listan, som innehåller närmare 300 olika mediciner, vänder sig till läkare, sjuksköterskor och andra förskrivare av läkemedel i länet. Tanken är att de med listans hjälp ska få lättare att skriva ut rätt medicin till rätt patient.
Att rekommendationerna kan få stort genomslag är förskrivningen av de så kallade protonpumpshämmarna - Losec, Nexium, Lanzo med fler - exempel på. Medlen används bland annat mot halsbränna, sura uppstötningar och inflammation i matstrupen och omsätter mycket stora pengar. I Gävleborg säljs sådana här medel för 45 miljoner kronor per år.

Lanzo tar över
Länge var Losec det helt dominerande medlet i gruppen. Sedan Lanzo lanserades har dock Astra Zenecas storsäljare successivt tappat mark.
Med draghjälp från läkemedelskommitténs rekommendationslista har Lanzo tagit över ledarpositionen.
Medlet står i dag för nästan hälften av förskrivningen i länet. Losec är nere på 38 procent medan Losecs efterföljare Nexium ligger på 14 procent.

Varför rekommenderar ni Lanzo?
- Den är lika bra som de andra preparaten i gruppen och har ett fördelaktigt pris, säger Peter Rosenberg, informationsläkare i läkemedelskommittén.
Förändringen har inneburit kraftiga kostnadssänkningar för landstinget. Enligt Per-Henrik Backs beräkningar handlar det om 30 miljoner kronor under de två senaste åren.

Priset sänks
Astra Zeneca har aviserat att man i april kommer att sänka priset på Losec Mups med 40 procent. Det innebär att Lanzo inte längre lika tydligt kommer att vara ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ.
- Det pågår ett priskrig på den här marknaden just nu, ingen vet vilket preparat som kommer att vara billigast nästa månad, säger Peter Rosenberg.
Kommittén kan inte hålla på och ändra i sin lista varje månad utan måste arbeta mer långsiktigt, betonar han. Kommitténs rekommendationer gäller i två år.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons