Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösningen är att sälja

/

Enda lösningen är att sälja Skaparbyn, tycker Gunnar Björk, tidigare ordförande i stiftelsen Hedesundavävarna.
– Att sälja vore det enda raka, säger han.

Annons

Att Stiftelsen Hedesundavävarna har usel ekonomi är ingen överraskning för Gunnar Björk, före detta riksdagsman och landshövding. Han var ordförande i Stiftelsen Hedesundavävarna från 2003 till 2005 men lyckades inte få rätsida på Skaparbyns ekonomi.

Att stiftelsen nu tagit nya lån är oroande, tycker han.

– Stiftelsen sitter fast i en lånefälla. Frågan är vilka villkor de nya lånen är förknippade med, säger han.

Husen i Skaparbyn, som ritades av den kände arkitekten Ralph Erskine och till stor del byggdes av ideella krafter, är i sig en orsak till problemet med Skaparbyn, menar Gunnar Björk.

– Det är underbart fina hus, men opraktiska. Det finns fyra, fem eller sex sängar i varje sovrum. Vuxna vill inte bo så. De vill helst ha enkelrum, säger han.

Medan Gunnar Björk satt i stiftelsestyrelsen undersökte man bland annat möjligheterna att få konfirmationsläger, fotbollsläger eller körsångarveckor till Skaparbyn.

– Det är en underbar plats för den sortens verksamhet, men allt strandade på boendet. Och ska man få bussresor att stanna till där måste man ha toaletter, säger Gunnar Björk.

Gunnar Björk tror att det krävs mellan tre och sex miljoner för att bygga om Skaparbyn så att den går att hyra ut för kurser eller konferenser – pengar som inte finns. Det är redan omöjligt att få in pengar till räntor och amorteringar på de lån som redan ligger på husen.

– Om det ska gå runt måste husen vara uthyrda varje dag. Vi drog in en miljon under tre år men fick det ändå inte att gå ihop, säger Gunnar Björk.

Hans slutsats var att stiftelsen borde sälja Skaparbyn. Inte till en privatperson utan till någon som vill driva verksamhet där. Men den slutsatsen gjorde också att motsättningarna i stiftelsen växte.

För Eva Forsberg, som är dotter till konstnären Birger Fordberg, har förslaget att sälja varit omöjligt att acceptera.

– Problemet är att stiftelsen har ett dubbelt uppdrag. Man ska både hålla vävningen som Birger Forsberg startade vid liv, och värna om huset. Många har kopplat uppdraget mer till Birger Forsbergs person än till hans vision, säger Gunnar Björk.

– Men egentligen är det enda viktiga nu att se till att husen bär sig ekonomiskt, för annars får man inte pengar till det andra heller. Och sanningen är att det har inte varit särskilt många vävkurser där de sista åren heller, säger han.

Mer läsning

Annons