Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotsen räddande ängel

/
  • Foto: LASSE WIGERT Räddare. Bernt-Olov Hellstadius blev Skutskärsfiskarens räddning. Lotsbåten plockade upp honom ur vattnet.

GÄVLE
En fritidsfiskare från Skutskär räddades mirakulöst ur vattnet i Gävlebukten i förrgår. Mannens båt sjönk utanför Eggegrund och han blev liggande i det kalla vattnet.

Annons
Men lotsbåten på väg från Skutskär fick syn på honom och kunde rädda honom ombord.
-Det var rätt häftigt faktiskt. Det är små marginaler till att en sådan här historia slutar i katastrof, säger Per-Erik Färnstrand på Sjöfartsverket.
Mayday-anropet från fritidsfiskaren kom klockan 15.11 i onsdags, och snappades upp av Sweden Resque i Göteborg. Mannen, som är i 40-årsåldern, hann berätta att han befann sig norr om Eggegrund och att hans båt höll på att sjunka. Någon minut senare ropade han igen. "Nu går jag i vattnet. Båten har sjunkit". Sedan blev det tyst.

Rutinerade
Lotsbåten låg i Skutskär när man fick larmet, och båtmännen Bernt-Olov Hellstadius och Tage Wahlström satte omedelbart fart mot området. Luttrade av många år i yrket vet de hur liten chansen är att få syn på ett huvud som ligger och guppar i vattnet.
-Man räknar helt enkelt inte med det när man inte har en exakt position, säger Bernt-Olov Hellstadius.

Rakt på sak

Men de hittade mannen omedelbart.
Han hade på sig en överlevnadsdräkt, och låg och flöt med en bit frigolit under armen. När han såg lotsbåten tände han ett rökhandbloss så att han syntes.
-Klockan 15.26 hade vi dragit upp honom, vi kom ju rätt på. Annars hade det fått bli ett sånt där fruktansvärt sök som pågått hela natten, säger Bernt-Olov Hellstadius.
Ett sånt sökande som de hade förra veckan då en 25-åring Stockholmare försvann norr om Örskärs fyr.

Säkerheten först

Det sökandet fick avbrytas resultatlöst. Mannen har med största säkerhet drunknat.
Men fritidsfiskaren från Skutskär kunde alltså räddas, mycket tack vare sin säkerhetsutrustning. Per-Erik Färnstrand kallar fiskaren ett skolexempel på hur man ska bete sig.
Han klädde på sig dubbla lager och kröp i överlevnadsdräkten, tog ett nödbloss i handen och en frigolitbit att flyta på.
Med tanke på hur snabbt båten sjönk kunde han inte betett sig bättre, menar Per-Erik Färnstrand.
Enligt vad skutskärsbon själv berättat körde han troligen på en stock så att båten sprack.
Han var nedkyld när han räddades ur det cirka tolvgradiga vattnet, men inte värre än att han kunde åka hem samma kväll.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons