Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta fick chans på distans

/

Du behöver inte sluta jobba eller flytta från Gävle för att läsa en utbildning som inte ges här.
Lotta Lundström lade butikschefsjobbet på hyllan för att läsa till lönespecialist på distans.

Annons

För fyra år sedan satte Lotta Lundström ned foten – åt sig själv. 34 år gammal och med en lång karriär inom butiksbranschen kände hon att det var dags för något nytt. Som butikschef hade hon stiftat bekantskap med både löner, lagar och personalfrågor. Och insett att det där med siffror faktiskt är rätt kul.

– Jag ville läsa till lönespecialist, men samtidigt fortsätta att jobba lite och inte lämna mitt liv här i Gävle, berättar Lotta Lundström.

Lösningen hette distansstudier, genom en tvåårig Yrkeshögskoleutbildning på Iterum i Stockholm. Hon tror själv att det var viljan att komma bort från butiken som motiverade henne till 75 procents studier och arbete. Med andra ord ett tempo på 150 procent.

– Jag har alltid varit disciplinerad, men fick i stort sett ägna mitt liv åt jobb och skola. Men jag kunde lägga upp tiden själv, läsa böckerna och följa de förinspelade lektionerna på nätterna om jag så ville det.

Det svåraste var ensamheten, då klassen bara träffades två gånger i månaden i Stockholm. Både studierna, proven och tentorna genomfördes hemma på datorn.

– Jag var ensam student från Gävle, men höll kontakt med lärare och klasskamrater genom skype och forum. Lärarna var väldigt engagerade och jag kunde diskuterade med de andra över internet.

I och med jobbet behövde hon aldrig heller söka studiemedel hos CSN.

– Det räckte för mig. Men det beror ju naturligtvis på vilken familjesituation man har. Själv har jag sambo och hund, vilket kan vara nog så krävande.

Det är nu två år sedan Lotta Lundström avslutade sina studier. Utbildningen innehöll sexton veckors praktik under de två åren, något som skulle komma att öppna dörrar.

– Efter ett praktiktillfälle fick jag jobb på en redovisningsbyrå, och valde att arbeta heltid som lönespecialist samtidigt som jag pluggade mitt sista halvår. Där stannade jag kvar tills nu, och för två veckor sedan började jag mitt nya arbete som lönespecialist på Statens servicecenter här i Gävle.

Mer läsning

Annons