Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lövdén gav känga till s i Gävle

GÄVLE
Kommun- och bostadsminister näpste socialdemokraterna i Gävle när han pratade på Gävleborgs socialdemokraternas årskongress. Lars-Erik Lövdén betonade vikten av enighet utåt för att få förtroende hos väljarna.

Annons
- I de kommuner som gjort dåliga val har det funnits starka slitningar och stort avstånd mellan förtroendevalda, framhöll han.
Efter valet gjorde han en genomgång av resultatet i landets kommuner och bilden var klar.

Enighet positivt
I de arbetarkommuner där medlemmar och förtroendevalda arbetat i stor enighet var resultatet positivt. Där det fanns oenighet förlorade partiet röster vid höstens val. Han motsatte sig inte en hård intern diskussion, men sedan besluten är fattade måste alla gemensamt stå för dem.
- Nu har vi fyra år på oss att vårda och utveckla partiet för att göra ett bättre val nästa gång, betonade han.
Annars ansåg Lars-Erik Lövdén att partiet gjort ett bra val. Ett val som stoppade tankarna på en borgerlig regering och resultatet innebar att den moderata politiken kunde stoppas.

"Regeringen viker inte"
Ministern tog även upp den kommande budgeten och nedskärningarna. Nedskärningar som han ansåg inte gick att förutse i valrörelsen då socialdemokraterna förutsåg en begynnande högkonjunktur.
Nu är läget annorlunda och utlovade reformer skjuts på framtiden. Samtidigt innebär budgetåtgärderna att kommuner och landsting skyddas. Det blir en fortsatt satsning på skolan och en framtida utmaning som han lyfte fram var att motverka den regionala obalansen.
- Regeringen viker inte från dagens princip med den kostnads- och inkomstutjämning som skapar förutsättningar i hela landet, betonade han, och fick en spontan applåd av delegaterna.
Lars-Erik Lövdén är själv en EMU-förespråkare och anser att Sverige med sitt stora exportberoende inte kan stå utanför. Inom EMU kan Sverige också tillsammans med övriga länder hävda politiken mot det internationella kapitalet.
Lars-Erik Lövdén fördömde USA och England som på egen hand, utan stöd från FN, startade Irakkriget. Även om Saddam är en diktator som gjort övergrepp på sitt folk måste FN stå bakom varje beslut som innebär en avrustning.
Lövdén ansåg också att det är av stor betydelse att FN får stå för återuppbyggnaden efter kriget och att Iraks folk själva får välja sin ledning.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons