Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lund hoppas på ja till EMU

GÄVLE
Han ska försöka övertyga svenska folket om det förträffliga i att gå med i EMU - den europeiska valutaunionen, men har hittills inte ens lyckats övertyga alla regeringskollegor.

Annons
- Jag hade som målsättning att klara det före jul, men det gick inte. Nu har jag som mål att klara det före påsk, säger biträdande finansminister Gunnar Lund med ett leende, i går på företagsbesök på Stora Ensos fabrik i Norrsundet.

Regeringen splittrad
Att regeringen är splittrad tycker han inte är något problem i sig. EMU-frågan skär rakt igenom alla partier och det är därför folkomröstningen behövs.
EMU-kampanjen är redan igång och Gunnar Lund är övertygad om att ett medlemskap i EMU är bra för Sverige, och för skogsindustrin.
- Det sägs ofta att skogsindustrin skulle tjäna på att ligga kvar med den svenska kronan. Men i Finland har skogsindustrierna välkomnat att man gick med, säger Gunnar Lund.
- Det är för mig ytterligare ett argument.

Lättare att expandera
För de riktigt stora företagen spelar det kanske inte så stor roll, men mindre och medelstora företag kommer att få lättare att expandera när valutariskerna minskar, det är Gunnar Lund övertygad om.
Pappersarbetarnas fackförbund har redan tagit ställning för ett EMU-medlemskap. På fabriken i Norrsundet har facket ännu inte tagit ställning.
Men just de fackliga organisationernas medverkan på ja-sidan ser Gunnar Lund som avgörande.
Just nu förs diskussioner mellan LO och det socialdemokratiska partiet om en gemensam linje, där LO vill bygga upp ett fondsystem som kompensation för att Sverige inte längre ensidigt kan ändra valuta- och räntepolitik.
- Jag har gott hopp om att vi kan komma överens. Det skulle vara en mycket stor styrka för ja-sidan.
Gunnar Lund är uppväxt i Gävle, men fabriken i Norrsundet har han aldrig besökt tidigare. På Stora Enso träffade han företagsledningen och de fackliga organisationerna och pratade inte bara om EMU. Ett av regeringens stora bekymmer är kostnaderna för sjukskrivningar, som måste minskas. Stora Enso i allmänhet, och Norrsundetfabriken i synnerhet, har lyckats i sitt friskvårdsarbete och borde kunna tjäna som goda exempel, tycker Gunnar Lund.
- Här tror jag man har en hel del att lära.
Men värdarna för fredagens besök fick också finna sig i en liten skrapa från biträdande finansministern. För några veckor sedan skrev Stora Ensos vice koncernchef Björn Hägglund ett brev till regeringen med krav på ett bättre klimat för investeringar i Sverige. Annars fanns det risk för att koncernen la allt mer av sina investeringar utanför landet.
- Han resonerar i termer som förvånar mig, nästan i utpressningstermer.
Enligt Gunnar Lund har regeringen en aktiv dialog med industrin och arbetar också för att den elintensiva industrin ska få ha kvar de lägre energiskatterna. Det pågår också ett arbete för att få bort ett annat problem som Stora Enso pekat, de långa handläggningstiderna i miljöärenden.

Mer läsning

Annons