Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lungcancer ökar bland män i Gävle

GÄVLE Fler män dör i lungcancer i Gävle jämfört med riksgenomsnittet.
Också mag-tarmcancer är vissa perioder vanligare hos män i Gävle. För kvinnor är det däremot ingen skillnad. Gävleborg är annars ett län med få cancerfall.

Annons
Mellan 1996 och 2000 dog 79 män av lungcancer i Gävle kommun, 20 fler än om rikssnittet hade gällt även här. 36 kvinnor avled av sjukdomen under samma period, ungefär som rikssnittet.
När det gäller dem som insjuknat i lungcancer under samma period finns inga statistiskt säkra siffror på att det skiljer sig från genomsnittet i landet.

- Generellt sett när det gäller kvinnlig lungcancer ökar den över tid, medan mäns lungcancer ligger på en jämn nivå eller minskar något, säger Lars Sundman, hälsovårdsöverläkare på landstingets samhällsmedicinska enhet.
Orsaken till lungcancer är framförallt rökning. Det handlar om rökvanorna för kanske 20 år sedan för den som i dag får diagnosen lungcancer. Att kurvan pekar uppåt för kvinnor förklarar Lars Sundman med att det är den generation kvinnor som började röka på 80-talet som nu blir sjuka.

I stort röker allt färre dagligen, men en undersökning bland gymnasietvåor talar om att mellan 40 och 50 procent röker.
- Det är väldigt höga siffror.
Lungcancer står för fem-åtta procent av alla cancerfall. Prostata- och bröstcancer drabbar flest. Periodvis har även fler män i Gävle än genomsnittligt insjuknat i olika former av mag- eller tarmcancer, men annars är Gävleborg vad Lars Sundman kallar ett "lågcancerlän". Totalt sett ligger siffrorna på genomsnittet när det gäller antalet nya cancerfall.

I arbetet med Gävle kommuns nya folkhälsoprogram har hälsoläget sammanställts. Andelen som dör av sjukdom i cirkulationsorganen minskar. Förklaringen är enligt Lars Sundman bättre vård och behandling.
Färre dör också av det som kallas skador, bland annat självmord och trafikolyckor. Även andelen män och kvinnor som får hjärtinfarkter minskar något och siffrorna ligger på rikssnittet.

Brist på motion och rökning är de stora farorna för folkhälsan. Lars Sundman säger att de rekommenderar hälso- och sjukvårdsnämnderna att satsa på att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Det innebär framförallt fokus på mer motion. Minst en halvtimme två-tre gånger i veckan så pass mycket att man blir andfådd räcker.
- Sätter man i gång att motionera eliminerar man många eller de flesta av nackdelarna med övervikt.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons