Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lungpatienter drabbas

/
  • Richard Nightingale, Kerstin Håkansson och Eija Andrén säger att många av deras patienter tillhör de prioriterade grupperna, något som rimmar illa med förslaget till neddragning. Foto: LASSE WIGERT

GÄVLE
Lungavdelningens tolv platser stänger.
Patienter med misstänkt lungcancer måste vänta längre på tid och de med svår allergi och sömnapné får inte komma alls.

Annons
Så bedömer lungkliniken följderna av sparkravet på 14,8 miljoner kronor, 40 procent av budgeten.
- Med den nivån på budgeten kan vi inte bedriva meningsfull vård, säger Richard Nightingale, medicinskt ansvarig överläkare på lungkliniken som är en av de kliniker med besparingskrav när länssjukhuset ska banta bort 115 miljoner konor.
Konsekvensen blir att stänga lungavdelningen där i genomsnitt 14 patienter ligger inlagda på de tolv platserna. 23 sjuksköterskor, två läkare och två undersköterskor samt ytterligare en och en halv tjänst skulle därmed bli övertaliga. De svårt sjuka patienter med bland annat lungcancer, KOL och lungfibros som i dag är inlagda måste ha sjukhusvård säger Richard Nightingale, och behöver då plats på medicin eller andra sjukhus.
Sjuksköterskan Kerstin Håkansson säger att de redan har många patienter på andra avdelningar.
- De riskerar att inte få den kvalitet på vården de har rätt till.
Även lungmottagningen måste dra ner. De sammanlagt 750 patienter som varje år utreds och får behandling för svår allergi och sömnapné, andningsuppehåll, kommer inte att få hjälp på lungkliniken. Inte heller kommer man att få respiratorbehandling hemma.
- Den allvarligaste konsekvensen på lungmottagningen är att de med misstänkt lungcancer får längre väntetider för utredning, säger Richard Nightingale.
Det innebär att diagnos och behandling dröjer.
Han, Kerstin Håkansson och sjuksköterskan Eija Andrén tycker att politikernas neddragningsprioriteringar är illa underbyggda. De rimmar illa med att många av lungpatienterna tillhör de prioriterade grupperna äldre och kroniskt sjuka. Länet ligger på sjätte plats i landet när det gäller nya fall av lungcancer och de tycker att det är fel att yngre lungcancerpatienter inte är prioriterade.
Tidigare neddragningar har gjort att de har effektiviserat jobbet så mycket som går, bland annat genom att undersöka fler patienter över dagen i stället för att de får ligga kvar.
- Lungkliniken har verkligen gjort sitt yttersta för att klara patienterna. Vi kan inte göra mer, säger Eija Andrén.
Richard Nightingale säger att lungklinikens neddragningar enligt hans uppskattningar i stället kommer att bli dyrare för landstinget. Patienterna finns kvar och behöver vård någon annanstans. Han tror att ekonomin kräver att man lägger ner ett av de tre sjukhusen i Gävleborg och får medhåll av de andra.
- Politikerna tror att vi lever på 80-talet när det fanns luft, men nu finns det ingen luft i systemet, säger Richard Nightingale.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons