Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade äldre kvinnor - dömdes till fängelse

STOCKHOLM (TT)Kränkta, skamsna, lurade. Bilden är enhetlig när det gäller vittnesmålen från de äldre kvinnor som lurats på stora penningbelopp av en 21-åring som dömdes till fängelse på onsdagen.

Annons
Flera har inte ens vågat berätta för närstående att de lät sig luras.

Ett stort antal fall av bedrägerier eller försök till bedrägerier mot äldre kvinnor har anmälts i sommar, bland annat i Stockholm, Sundsvall och Gävle. Mönstret är likartat: En man ringer upp, frågar om kvinnan hör vem det är och försöker få henne att tro att han är en anhörig som behöver låna pengar.

Skicka bekant
I de fall bedragaren övertalat kvinnan till ett lån har han sagt att han ska skicka en bekant för att hämta pengarna.

Under onsdagen föll domen mot en 21-årig man i Stockholm som lurat tio kvinnor i åldern 75-97 år och försökt lura minst ytterligare 13. Han döms till två och ett halvt års fängelse och ska dessutom betala skadestånd, dels för de pengar han lurat till sig, dels för kränkning.

Polisen varnar äldre
Polisen har flera gånger gått ut och varnat äldre för att lita på människor som ringer upp och vill låna pengar.
Ett tips är att kontrollringa tillbaka till den släkting man tror att det kan vara som ringer.

I sammanställningen av kvinnornas vittnesmål framgår att de tagit mycket illa vid sig över att ha bedragits. Flera känner sig "knäckta för livet", många har inte vågat berätta för någon eftersom de skäms över att ha låtit sig luras.
De känner sig utnyttjade och några har drabbats av sådant som sömnproblem och hjärtbesvär.

Anledningen till att de låtit sig förmås att lämna ifrån sig mellan 20 000 och 100 000 kronor är att de så gärna velat hjälpa de anhöriga de trott sig bli kontaktade av.

Hänsynslöst brott
21-åringen nekar till brotten. Han säger sig vid flera tillfällen ha lånat ut sin mobiltelefon till en bekant han inte vet efternamnet på.

Stockholms tingsrätt skriver i domen att brottsligheten är "synnerligen hänsynslös" och att brotten därför bedöms som grova. Det konstateras att fler gärningsmän varit inblandade, eftersom den som skulle hämta pengarna i ett fall ringt upp den som presenterat sig som släkting. I ett fall kom en kvinna och hämtade pengarna.

Sammanlagt har över 230 samtal till kvinnor med namn typiska för dem som är födda under tidigt 1900-tal har ringts från 21-åringens mobiltelefon under den aktuella tiden.

INGELA HOATSON/TT

Mer läsning

Annons