Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckoslant för unga

/
  • Familjeslantens ordförande Börje Larsson fick ta emot 491 000 kronor från Inga Lill Raela, styrelseledamot i Sparbankstiftelsen Nya. Pengarna ska användas till ett nytt projekt för att informera ungdomar om ­ ­riskerna med SMS-lån och motverka att ungdomar får betalningsanmärkningar.Arne Andersson är ekonomisk rådgivare på Familjeslanten. Just nu är det tre månaders väntetid för att få träffa honom.

I går fyllde Familjeslanten i Gävle moppe. Föreningen fick en rejäl slant i födelsedagspresent. Pengarna ska användas till att förhindra andra 15-åringar från att fatta dumma beslut, som till exempel att ta ett SMS-lån för att köpa moppe.

Annons

Familjeslanten är en ideell förening som under de senaste 15 åren erbjudit ekonomisk rådgivning till privatpersoner i Gävle. Det är gratis att få ett samtal men hjälpen är eftertraktad. Just nu är det tre månaders väntetid för att få träffa Familjeslantens rådgivare Arne Andersson.

Under 2008 besökte 350 personer Familjeslanten för att få ekonomisk rådgivning.

– Av de som kommer till oss har 60 procent skulder hos Kronofogden. Vi går igenom deras ekonomi och vi kan hjälpa dem att lägga upp betalningsplaner. De kan också få hjälp att fylla i en ansökan om skuldsanering, berättar Arne Andersson.

Under gårdagens 15-årsjubileum fick föreningen en rejäl födelsedagspresent från Sparbankstiftelsen Nya. Närmare bestämt 491 000 kronor. Pengarna ska Familjeslanten använda till ett nytt projekt för att nå en grupp som allt oftare hamnar hos Kronofogden.

– Vi ska anställa en person som ska besöka skolor och andra platser där ungdomar finns och informera om riskerna med de lättillgängliga pengar som finns via SMS-lån och dylikt, säger Arne Andersson.

Han ser ett stort behov av information till ungdomar eftersom han tror att många av de som tar SMS-lån inte förstår vad de gör.

– Många förstår inte att lånet måste betalas redan nästa månad och att det är skyhög ränta, säger Arne Andersson.

Målet är att satsningen ska leda till att färre ungdomar i Gävle får betalningsanmärkningar.

Mer läsning

Annons