Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M:s vallokomotiv tränar argumenten i Gävle

/
  • Foto:NICK BLACKMON I startblocket. Gunilla Carlsson, m, har börjat planera valrörelsen inför folkomröstningen i september.

GÄVLE
EMU-frågan var inte speciellt het när moderaternas vallokomotiv i frågan träffade elever vid Polhemsskolan i går. Förra EU-parlamentarikern Gunilla Carlsson fick svara mer på frågor om Irak och USA:s krigshot.

Annons
- Hjärtat går mer på högvarv i den frågan nu och det går inte att undvika att prata om Irak. Men jag brukar provocera och säga att det är Saddam som är busen.
- Sedan kommer EU och EMU in genom att man måste fundera över EU:s roll när det gäller det här, menar hon.
EMU-valrörelsen med kampanjer för och emot en svensk anslutning har knappt kommit igång. Gunilla Carlsson tror att det blir som vanligt, med en koncentration till de sista veckorna före folkomröstningen den 14 september. Just nu åker hon runt i landet för att förbereda valrörelsen tillsammans med de lokala partikamraterna. Samtidigt passar hon på att besöka skolor för att träna in argumenten och höra hur den yngre generationen diskuterar.
- Ungdomar ligger alltid före och man får bra frågor och tankeställare, säger hon, men har svårt att komma på vad det blev för tankeställare vid Polhemsskolan.
Som vallokomotiv för m inför folkomröstningen, och andre vice partiordförande, får hon kämpa väl för att dra med sig alla partikamrater. Inte minst i Gävleborgs län, där ungdomsförbundet muf nyligen sa nej till EMU.
- De är mycket liberala här och det är uppfriskande. Men de måste vara medvetna om att det inte är deras nej som vinner. Det blir bakåtsträvarna som vill gå ur EU som vinner i så fall. De har ett trovärdighetsproblem där, säger hon.
Själv tvekar hon dock inte att kämpa på samma sida som de EMU-vänliga delarna inom arvfienden socialdemokraterna. Man är båda övertygade om vikten av att gå med. Men när man gjort det går man åt helt olika håll när det gäller vad man vill göra med medlemskapet, förutser hon.
M vill helst satsa på öppna gränser ekonomiskt medan s vill ha tätare samarbete för att styra ekonomin, menar hon.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons