Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill drogtesta elever

Inför möjligheten att drogtesta skol- eleverna i Sandviken vid misstanke om att de använder droger.
Det föreslog moderaterna när kommunstyrelsen i Sandviken i går antog en ny drogpolicy för kommunens skolor.

Annons

Den nya drogpolicyn är ett tresidigt dokument som handlar om att kommunens skolor ska vara fria från tobak, alkohol och narkotika. Vid misstanke om att någon elev använder andra droger än tobak ska skolans elevvårdsteam kopplas in liksom föräldrarna om eleven är under 18 år. Skolan ska även göra en anmälan till socialtjänsten som startar en utredning.

När kommunstyrelsen skulle anta textdokumentet ville moderaterna att skolan också ska ha rätt att göra misstankebaserade drogtester.

– Lärarna känner sig maktlösa i dag. De måste snabbt kunna sätta in åtgärder för att tidigt upptäcka missbruk. I arbetslivet är det inget konstigt med drogtester. Det har blivit en del av det moderna samhället, sa oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk, m.

Men inget annat parti gillade förslaget.

– Det är integritetskränkande. Skolan måste ha ett etiskt förhållningssätt till eleverna, sa oppositionsrådet Karin Nilsson, v.

Magnus Höijer, s, ifrågasatte bland annat vilket stöd drogtester har i forskningen och hur testerna ska genomföras rent praktiskt.

– Det blir tandlöst att här och nu besluta om att införa drogtester. Jag vill ha mer underlag, sa han.

Kommunjuristen Yvette Axelsson ansåg att det skulle krävas en särskild överenskommelse med föräldrarna för att kunna genomföra drogtester i skolan.

Senare i debatten drog Riitta-Liisa Björk tillbaka sitt yrkande och bad att få återkomma med en motion till kommunfullmäktige.

– Det kanske inte är rätt att skriva in drogtester i policydokumentet, men vi behöver definitivt en debatt i frågan, sa hon.

Mer läsning

Annons