Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magkatarr var hjärtinfarkt

GÄVLEEn 74-årig kvinna fick felaktigt diagnosen magkatarr och lades in på infektionskliniken. I själva verket hade hon en stor hjärtinfarkt och avled senare.

Annons
Händelsen inträffade i mars i år vid länssjukhuset i Gävle och var delvis en följd av att rutiner tillfälligt ändrats på grund av magsjuka bland vårdpersonalen.
Socialstyrelsen riktar nu kritik mot verksamhetsansvariga för brister i de ändrade rutinerna.
Det var sedan 22 personer ur personalen på akutmottagningen och infektionskliniken hade insjuknat i magsjuka som rutinerna på akutmottagningen ändrades.
Inkommande patienter med misstänkt magkatarr skulle inte tas in på akutmottagningen utan undersökas i ambulanshallen och sedan föras direkt till infektionskliniken
Den 74-åriga kvinnan kom till sjukhuset i ambulans på grund av kräkningar, diarré och feber. Hon undersöktes i ambulanshallen av en kirurg. Det var en AT-läkare som gjorde sin första vecka på sjukhuset. Läkaren ställde preliminärt diagnosen magkatarr. Därefter skulle kvinnan läggas in på infektionskliniken. På grund av platsbrist fick hon dock vänta i 20 minuter i ambulansen.
När kvinnan kom till infektionskliniken märkte personalen att hennes allmäntillstånd var kraftigt påverkat. Efter ytterligare undersökningar och provtagningar fann man att hon hade en stor hjärtinfarkt. Hon fördes så snabbt det gick till sjukhusets hjärtavdelning - som ligger i en helt annan del av sjukhuset - men hennes liv gick inte att rädda.

Kritik på flera punkter
Händelsen lex Maria-anmäldes till Socialstyrelsen. Efter utredning har Socialstyrelsen funnit anledning att på flera punkter kritisera sjukhuset:
o Det var fel att under rådande omständigheter låta en oerfaren AT-läkare ensam göra en akut bedömning av ambulansfall.
o Den medicinläkare som skrev in kvinnan vid infektionskliniken var inledningsvis för passiv. Patienten borde ha fått intensivvård direkt vid inskrivningen.
o Bristande kommunikation mellan ansvariga läkare på akutmottagningen samt mellan akutmottagning och infektionsavdelning ledde till fördröjning av diagnos och åtgärder.
o Dokumentation saknas från stora delar av händelseförloppet.
Socialstyrelsen framhåller att de verksamhetsansvariga direkt efter händelsen återinförde ordinarie rutiner för akutfall. I sitt beslut slår styrelsen fast att enskild personal inte kan lastas för det inträffade. Socialstyrelsen går därför inte vidare med ärendet till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons