Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makabert fynd på kalhygge

/
  • Arkivbild: Annakarin Björnström DNA. Det blir rättsläkaren Lars Erikssons uppgift att undersöka kvarlevorna. Enligt uppgift från rättsläkarstationens kansli skulle det ske redan på tisdag förmiddag.

GÄVLE
En älgjägare gjorde fyndet i fredags. På kalhygget nära södra Åbyggeby upptäcktes kvarlevor efter en människa.

Annons
Trots att polisen sökte med hund efter resten av kroppen har inga andra kroppsdelar hittats.
Kvarlevorna var i sådant skick att det inte gick att fastställa identiteten.
Polisen saknar uppgifter om hur kvarlevorna hamnade på fyndplatsen. Därför har man i dag ingen grund för att misstänka brott - som att ett mord begåtts.
- Nej, inte i nuläget, bekräftar Anders Sjödin, utredningschef på kriminalavdelningen.

På kalhygge
Polisen var till att börja med förtegen kring fyndet. Men det stod klart att en medlem i ett jaktlag larmade polisen. Jägaren befann sig cirka två kilometer sydväst om södra Åbyggeby på ett kalhygge när han gjorde upptäckten.
En specialutbildad likhund befann sig i redan länet på grund av spaningarna efter en annan försvunnen person. Personen ifråga, en 65-årig man, saknar allt samband med de upphittade kvarlevorna. Hunden och dess förare kallades omedelbart till platsen. Jakten på ytterligare kroppsdelar förblev resultatlös.

Undersöks i dag
Kvarlevorna skickades omgående till rättsläkarstationen i Uppsala. På kansliet meddelade man att undersökningen inte påbörjats, men att rättsläkaren Lars Eriksson var ansvarig. Under tisdag förmiddag skulle arbetet inledas.
På tekniska roteln i Gävle sa man sig sakna kompetens att uttala sig om dödsorsaken.
Utom de små möjligheterna att rättsläkaren kan avgöra dödsorsaken med endast de funna kvarlevorna att undersöka, hoppas Gävlepolisen på en DNA-bestämning.
Säkrat DNA från kvarlevorna kan matchas mot DNA från personer som anmälts försvunna i länet.

Mer spaning
Polisen planerade en förnyad efterspaning med spårhundar på kalhygget under tisdagen. Förhoppningen är att hitta resterande kroppsdelar. I bästa fall rester av kläder och en identitetshandling.
Redan i fredags togs beslutet att inte spärra av kalhygget, som bedömdes vara för stort. Risken att några spår skulle förstöras är liten eftersom ingen har anledning att röra sig på platsen.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons