Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet var grupper på 15 barn

GÄVLE
Göm er inte bakom den gamla nämnden! Det är ni själva som bestämmer hur många barn det ska vara i barngrupperna.

Annons
Det säger Helene Åkerlind, s, tidigare ordförande i barn- och ungdomsnämnden, som reagerade direkt över uppgiften om att barngrupperna i förskolorna växer igen.
Att förvaltningen nu fått i uppgift att gå igenom gamla protokoll tycker hon är helt onödigt.

Inget beslut om 16.5
- Naturligtvis finns det inte något gammalt beslut om 16,5 barn i barngrupperna. Det behövdes inte, för vi såg 16,5 bara som ett steg på vägen mot 15 barn, säger Helene Åkerlind.
- Det som finns är ett löfte från Mats Ågren att vi skulle nå ner till 15 barn i barngrupperna i Gävle den här mandatperioden. Det var den nivån vi skulle trappa ner till, säger hon.
I höstas var Helene Åkerlind med och lade fram ett budgetförslag för år 2003. Det innebar att nämnden skulle spara 14 miljoner kronor på bland annat öppna förskolor, men samtidigt skulle barngrupperna minska ytterligare till 16 barn per avdelning.
- Vi hade kunnat ligga kvar på 16,5 barn. Då hade vi bara behövt spara fem miljoner kronor. Eller också hade vi kunnat göra det lätt för oss och ökat barnantalet till 17 barn igen. Då hade vi inte behövt spara alls, säger Helene Åkerlind.
Att komma ner till 15 barn per grupp till år 2006 har hon bedömt som fullt möjligt, säger Helene Åkerlind.
- Jag räknade på det. Med de pengar som statsministern Göran Persson hade lovat oss så skulle det inte vara några problem. Det var ingen ko på isen, som jag såg det, säger hon.

Underskott
Sedan dess har kommunens underskott skenat. Prognosen för barn- och ungdomsnämnden pekar på ett underskott på 40 miljoner kronor i år om ingenting görs.
Helene Åkerlind har förståelse för att nämnden kanske måste höja barnantalet igen för att få budgeten i balans, men hon reagerar över att man skyller på den gamla nämnden.
- Det finns ingen gammal nämnd som ligger som en våt handske över den nya nämnden.
- Jens Leidermark borde antingen stå fast vid det gamla vallöftet eller också säga klart ifrån att ekonomin inte håller. Han har ju full frihet att gå upp till 17 barn om han vill det, men då borde han säga det, säger Helene Åkerlind.

Många idéer
Trots att Helene Åkerlind inte längre sitter med i barn- och ungdomsnämnden i Gävle har hon fullt med idéer om vad nämnden skulle kunna spara på i stället för på barngrupperna.
- Man kunde pröva samlad skoldag, för då skulle man spara på skolskjutsarna. Då skulle det bara behövas två bussar per dag kanske. Man kunde pröva småbarnsskola som man testar i en del kommuner. Man kan ha flexibel skolstart. Det finns massor av olika saker man kan pröva, säger hon.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons