Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man svårt klämd när lock slog igen på återvinningen

/
  • Fyraåriga Hannes Nordström följde med pappa Örjan Nordström och slängde skräp. Hans pappa blir ­förargad när han hör om olyckan. - Helst vill jag inte att Hannes går ur bilen alls, men det är svårt att hindra Foto: NICK BLACKMON

GÄVLE Tvåbarnspappan Johan Sundin, 44, skulle slänga trädgårdsavfall vid återvinningscentralen på Sörby Urfjäll.
Plötsligt slog 250-kiloslocket på containern igen och slog sönder hans armar. Det är inte första gången vevanordningen går sönder enligt personalen.

Annons

Olyckan inträffade vid halv elva-tiden i går förmiddag. Containern var full och skulle bytas ut.
- Ingen förvarnade mig om att jag borde se upp. Locket bara rasade ner på mina handleder. Det gjorde fruktansvärt ont och så fick jag sitta fastklämd flera sekunder innan de fick upp locket igen, säger Johan Sundin.
Han åkte med ilfart i ambulans till sjukhuset. Läkare konstaterade att hans ena arm var bruten och den andra rejält svullen.
- Nu kan jag inte använda mina armar alls. Jag kommer inte att kunna jobba på sex veckor. Det känns förjäkligt. En sådan här sak borde inte kunna hända. Jag vågar inte tänka på hur det hade gått om jag lutat huvudet över containern, säger Johan Sundin.

Tommy Wendin är skyddsombud på återvinningscentralen och den som jobbade med att byta ut containern.
- Jag släppte säkerhetsspärren och började veva ner locket när spelet plötsligt gick sönder och locket slog igen, säger han.

Enligt honom är det inte första gången som vevanordningen går sönder.
- Det har hänt en gång tidigare, när allmänheten inte var här. Andra gånger har spelen bara tuggat när vi vevat. Vi har sagt till, men ingenting händer, säger Tommy Wendin.
Enligt säkerhetsrutinerna ska två personer stå vid en container när den byts ut. En vevar ner locket och en kollar så att allmänheten håller sig undan.

Men flera ur personalen säger att de sällan hinner följa reglerna. De nöjer sig med att den som vevar ropar ut en varning, i stället för att två håller koll.
Per Sundström ansvarar för återvinningscentralerna i Gävle kommun.
- Det som hänt är fruktansvärt och ska inte kunna hända. Problemet är när det kommer mycket folk till återvinningscentralen, som under Kristi himmelsfärdshelgen. Det bildas köer och folk hetsar varandra. Då gör inte alla som de blir tillsagda, säger han.

Han har ingen förståelse för att personalen inte skulle hinna följa säkerhetsrutinerna.
- Det måste de göra. De får prioritera bort allt annat, säger Per Sundström.
Enligt honom kommer rutinerna att gås igenom och förbättras. Han är tveksam till att vevanordningar som inte har gått sönder behöver bytas ut.
- Det är möjligt att de är felkonstruerade, men de används på alla återvinningscentraler, säger han.
Han tycker inte att folk behöver bli rädda för att åka och tömma sina sopor.
- Nej, det har hänt en olycka under alla dessa år, säger Per Sundström.

Maria Carlsson
026-15 96 25
maria.carlsson@gd.se

Mer läsning

Annons