Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många äldre kommer att drabbas

GÄVLE
- Jag tror att det blir katastrofala följder för de äldre.

Annons
Det säger Ina Westin som är geriatrisk specialistsjuksköterska på landstingets medicinklinik.
Därifrån kommer många av Bomhusgårdens patienter. Om antalet vårdplatser halveras där blir det stora problem för landstinget, och för patienterna.
- En del behöver ju bara en kort rekreation och kan gå hem sen. Men får de inte den rehabiliteringen kan de i stället få behov av ett helt nytt boende, säger Ina Westin.
Hon tror att medicinkliniken kan drabbas väldigt hårt om förslaget blir verklighet.
- Vi har ju många med amputationer eller benbrott som får komma till Bomhusgården. Var gör man av de patienterna då? Bor du till exempel tre trappor upp och inte kan belasta benet på sex-åtta veckor kan du inte klara dig själv. Det är det Bomhusgården varit till för.
- Man måste värna om de gamla, de som byggt upp samhället. Det måste politikerna ta till sig. De borde lyssna på dem som kan verksamheten, säger hon.
Hans E. Nilsson, verksamhetschef på medicinkliniken är kallad till ett möte med kommunen om Bomhusgården i dag.

Konsekvenser

- Det är klart att det här får konsekvenser för sjukhuset. Men jag vet inte exakt hur beslutet kommer att se ut, så jag vill avvakta med att kommentera det närmare, säger han.
Samma inställning har Marita Olsson-Narving, som står bakom förslaget att stänga en avdelning på Bomhusgården.
- Jag har ett uppdrag sedan november att se över Bomhusgårdens verksamhet. Resultatet av det arbetet ska presenteras för nämnden på onsdag. Jag återkommer gärna efter det, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons