Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många är nyfikna på återvinningen

Återvinning och återvinningen är de populäraste sökorden under 2008 när Gävleborna sökte information på kommunens hemsida gavle.se.
På andra och tredje plats kommer sökningar efter parkering respektive Cityfesten.

Annons

Det visar statistik från det svenska företaget Euroling som utvecklar sökmotorn SiteSeeker. Företaget har tagit fram statistik på de vanligaste sökningarna på 49 svenska kommuners webbplatser, och totalt har 8 742 299 sökfrågor analyserats.

De allra populäraste sökorden visade sig vara förskola och dagis, under året gjordes 179 168 sökningar med de sökorden. På andra plats ligger sökningar efter lediga jobb följt av simhall, återvinning och bibliotek.

– Generellt handlar de vanligaste sökningarna på svenska kommunsidor om kommunala basfunktioner, som omsorg och sophantering, samt kommunala verksamheter som simhallar och bibliotek, säger Adam Blomberg, lösningsspecialist på Euroling. Mycket vanligt är också att söka både jobb och sommarjobb på kommunens webbplatser.

Lokalt finns det stora variationer bland de populäraste sökorden. I Gävle är man exempelvis intresserad av återvinning, parkering och Cityfesten medan man i andra Gävleborgskommuner som Bollnäs, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn är mer intresserad av att hitta lediga jobb.

Värt att notera är dock att sökordet återvinning – och återvinningen – bara är en procent av de inskrivna sökordet på Gävle kommuns sajt. Undersökningen visar enbart vad folk söker, inte trafiken. Många kan antas ha gått direkt på ”Gästrike Återvinnare” via menyns ”Kommun” och ”Kommunalförbund”.

Mer läsning

Annons